Hliníkové výrobky z Číny jsou příliš levné, zjistila EU. A uvalila na ně cla

Hliník (Ilustrační foto)

Hliník (Ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Hliníkové kabely, ilustrační foto
2
Fotogalerie

Evropská unie stanovila prozatímní cla v rozmezí 19,3 procenta až 46,7 procenta na hliníkové ploché válcované výrobky z Číny. Předběžné vyšetřování totiž ukázalo, že se v unijních zemích prodávají za uměle nízkou cenu. Vyplývá to ze sdělení v Úředním věstníku EU. Cla vstupují v platnost od úterý.

Cla budou platit až do konce vyšetřování, což by mohlo být v říjnu. Pak mohou být stanovena cla na pět let, uvedla agentura Reuters.

Dosavadní vyšetřování ukázalo, že čínští výrobci zvýšili podíl na trhu EU do období vyšetřování na 11,2 procenta z 6,2 procenta v roce 2017. Ceny ale ve stejném období klesly o devět procent a výrobci v EU se v tomto období propadli do ztráty, zatímco původně byli ziskoví. Unijní orgány vyšetřovaly od poloviny roku 2019 do poloviny roku 2020.

Evropská komise (EK) zahájila vyšetřování po stížnosti od svazu European Aluminium. Členy svazu jsou mimo jiné firmy Norsk Hydro, Rio Tinto, Alcoa a Elvahalcor.

Minulý měsíc komise rozhodla o uvalení antidumpingových cel na čínské výrobce hliníkových výlisků v podobě tyčí, prutů či trubek v rozpětí od 21,2 procenta až 31,2 procenta. Vyšetřování dovozu produktů široce používaných v dopravě, stavebnictví a elektronice zahájila EK loni v únoru, a to rovněž po stížnosti European Aluminium.