Hokejové mistrovství světa letos nebude. Finanční ztrátu by měla vykrýt pojistka

Dominik Furch byl na střelu Jereho Innaly z ostrého úhlu připravený.

Dominik Furch byl na střelu Jereho Innaly z ostrého úhlu připravený. Zdroj: Michal Beránek (Sport)

Hokejové mistrovství světa, které mělo v květnu uspořádat Švýcarsko, bylo kvůli pandemii koronaviru zrušeno. Rozhodla o tom rada Mezinárodní hokejové federace (IIHF). Ve Švýcarsku v současné době platí zákaz všech akcí do 30. dubna.

"Pro mezinárodní hokejovou rodinu je to tvrdá realita, ale musíme ji akceptovat. Koronavirus je globální problém a vyžaduje velké úsilí vládních orgánů v boji proti jeho šíření. IIHF musí udělat všechno pro to, aby tento boj podpořila. V současné době musíme nechat sport stranou a podporovat jak vládní orgány, tak hokejovou rodinu," uvedl prezident IIHF René Fasel.

Na turnaj s rozpočtem přes 30 milionů eur (815 milionů korun), který se měl konat v Curychu a Lausanne od 8. do 24. května, bylo prodáno přes 300 tisíc vstupenek. 

"Rozhodnutí zrušit mistrovství světa bude mít velký dopad na IIHF a její partnery, účastnické země a členy federace. Jak IIHF, tak i organizační výbor mistrovství světa jsou pojistěny na podstatnou část nákladů," uvedl web IIHF.

Zásadní v rozhodnutí byl právě postoj pojišťovny, u níž je šampionát pojištěn. "Pojišťovna v podstatě uznala fakt, že ten stav, co je v Evropě i ve světě, uspořádání a odehrání mistrovství světa neumožňuje," uvedl Petr Bříza, který Česko u Mezinárodní hokejové federace zastupuje.

V jakém rozsahu bude pojistka vyplacena a zda budou uhrazeny kompletní náklady, nechtěl pětapadesátiletý bývalý brankář předjímat. 

Pro český hokej tak každopádně skončila sezona. Extraliga i ostatní soutěže byly zrušeny minulý týden. V pátek byly zrušeny zápasy Euro Hockey Challenge, které se měly za účasti české reprezentace hrát v dubnu. České hokejové hry v Brně, závěrečný turnaj Euro Hockey Tour, byl z původního termínu 30. dubna až 3. května přesunut na 27. až 30. srpna.

Po předčasném ukončení převážné části ligových soutěží čekají na vývoj situace hokejisté v NHL i nižší AHL a v Kontinentální lize, jejichž soutěže byly přerušeny.

Pořadatelé dalších šampionátů jsou určeni až do roku 2025. Příští rok se turnaj bude konat v Bělorusku a Lotyšsku, potom ve Finsku, v Rusku, v Česku a v roce 2025 si rozdělí pořadatelství Švédsko a Dánsko. O případném posunu a zařazení Švýcarska bude jednat kongres IIHF.