Noční starosta Štern funguje v Praze už rok. Metropoli mu nyní zklidnil koronavirus

Jan Štern

Jan Štern Zdroj: Twitter Praha sobě

Pátek 18:30 a Dlouhá ulice v Praze je prázdná.
Prázdný Lokál v Dlouhé.
3
Fotogalerie

Vylepení informačních plakátů na bary, posílení ochranky před podniky či ukončení tzv. pub crawlů jsou některá z hlavních opatření, která v uplynulém roce prosadil pražský noční starosta Jan Štern. Jeho funkci zřídila začátkem loňského roku radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha sobě), podle které Praha dlouhodobě neřešila problém bujarého nočního života v centru města. Letos se Štern chtěl zaměřit na omezení dopravy v centru či na hlučné předzahrádky, turisty však z města nečekaně vyhnal koronavirus.

Současná pandemie koronaviru přinesla zklidnění centra Prahy, jaký dopad bude mít situace na noční život v Praze do budoucna, nechce Jan Štern předjímat. „Je velmi pravděpodobné, že letošní turistická sezona, v níž s přebujelým nočním životem bojujeme nejvíc, bude kvůli koronaviru vypadat úplně jinak,“ řekl noční starosta. „Dá se očekávat, že do Prahy přijede výrazně méně návštěvníků. Takže aktuálním úkolem je situaci sledovat a mít připravené možné scénáře,“ dodal.

Sama Třeštíková je s prací nočního starosty spokojená a přes kritiku opozice chce jeho funkci zachovat. „Je pro mě nepochopitelné, že do našeho nástupu nebyla situace vůbec zmapovaná. Praha pasivně čekala na zázrak, že se noční život zklidní sám od sebe,“ řekla Třeštíková. „Tento tým také nedělá zázraky na počkání, ale postupuje krok po kroku, aby byla změna skutečná a trvalá. Za rok se toho stihlo hodně,“ míní. Praha už má podle ní například poprvé data a informace o návštěvnících noční Prahy a jejich chování.

Město se také domluvilo s majiteli podniků na informační kampani, posílení ochranky a zavedení vstupného, což odradilo turisty od tzv. pub crawlu, kdy se skupina lidí celou noc přesouvá z jednoho baru do druhého. „Musím říct, že jsem byl příjemně překvapen, jak se k situaci alespoň část majitelů podniků postavila. Asi zafungovalo, že se s nimi začal někdo z magistrátu normálně věcně bavit,“ řekl Štern.

Magistrát se zaměřil především na proslulou Dlouhou ulici v centru města. „Je zde nakoncentrováno velké množství klubů a barů na velmi malém prostoru, který je zároveň stále rezidenční zónou,“ řekl Štern.

Místní si stěžují především na hluk a projíždějící auta. Štern na jeden víkend ulici pro dopravu zkusil loni uzavřít. „Data z měření hluku, které jsme při tom prováděli, předčila naše očekávání,“ řekl Štern. „Objektivně lze říct, že se jedná o jedno z nejúčinnějších opatření, která je možné na zklidnění oblasti zavést,“ dodal. K definitivnímu zákazu aut v Dlouhé by však potřeboval spolupráci centrální městské části.

Spolupráce s vedením Prahy 1 se ale na začátku roku zkomplikovala. Radnici donedávna vedl Pavel Čižinský, který vzešel stejně jako Třeštíková z hnutí Praha sobě. Vedení Prahy 1 se ale v lednu změnilo a radnici nově vede Petr Hejma (STAN), který předchozí vedení kritizoval. Štern přesto chce se starostou jednat jak o omezení dopravy, tak například o návrhu uzavřít všechny předzahrádky restaurací už v deset hodin večer. „V této záležitosti bohužel již nové vedení Prahy 1 svým odmítavým postojem ukázalo, že neslyší na oprávněné stížnosti svých obyvatel a radši upřednostní zájmy podnikatelů,“ řekl Štern.

Magistrátní opozice považuje funkci nočního starosty nadále za zbytečnou. „Žádnou práci za nočním starostou nevidím. Dokonce jsem zapomněla, jak se jmenuje,“ řekla zastupitelka Alexandra Udženija (ODS). „Jasně se prokazuje, že zřízení této funkce bylo o tom dát kamarádovi plat. Přínos pro Pražany nula,“ dodala.

Štern byl také loni kritizován za to, že provozoval kulturní centra Containall a Stalin. Ve všech funkcích podle svých slov ale již skončil. Štern je placen jako řadový asistent radní Třeštíkové a má k ruce komisi pro nočního starostu, kde členové nepobírají odměnu.