Olympiády jsou prokleté, hlásí japonský vicepremiér. Hry by daly světu naději normálnosti, soudí Kejval

Oválný olympijský stadion má tři úrovně hlediště ukryté částečně pod střechou vyrobenou z oceli a dřeva. Stavaři při jeho budování použili více  dva tisíce metrů kubických dřeva z každé ze 47  japonských prefektur.

Oválný olympijský stadion má tři úrovně hlediště ukryté částečně pod střechou vyrobenou z oceli a dřeva. Stavaři při jeho budování použili více dva tisíce metrů kubických dřeva z každé ze 47 japonských prefektur. Zdroj: Profimedia.cz

Štafeta s olympijskou pochodní musela být předčasně ukončena, ve Spartě se na ni přišlo podívat příliš moc lidí.
Slavnostní ceremoniál zapálení olympijského ohně v řecké Olympii.
Slavnostní ceremoniál zapálení olympijského ohně v řecké Olympii.
Slavnostní ceremoniál zapálení olympijského ohně v řecké Olympii.
Slavnostní ceremoniál zapálení olympijského ohně v řecké Olympii.
29
Fotogalerie

Japonští pořadatelé letošních letních olympijských her v Tokiu stále věří, že bude možné akci uspořádat. A to i přes to, že například fotbalové mistrovství Evropy už bylo o rok posunuto. Navíc se očekává zrušení šampionátu v hokeji. Slavnostní zahájení olympiády je ale stále v plánu na 24. července. V posledních dnech proběhlo k plánům několik jednání na nejvyšší sportovně-diplomatické úrovni. "Olympiády jsou prokleté, každých 40 let se něco zlého stane," nechal se slyšet japonský vicepremiér Taro Aso.

V reflexi současné pandemie koronaviru poukázal Aso, jak upozornil deník Guardian, na skutečnosti z let 1940 a 1980. Japonsko chtělo uspořádat letní i zimní olympijské hry v roce 1940.

To překazila druhá světová válka. V roce 1980 pak letní hry v Moskvě zkazil v důsledku studené války a reakce na invazi Sovětů do Afghánistánu následný bojkot ze strany USA, Číny a právě Japonska.

Mezinárodní olympijský výbor vydal ve středu prohlášení, že dál počítá s olympiádou ve stanoveném termínu. Řada sportovních asociací a sportovců je ovšem nervózní minimálně z toho, že se ruší různé kvalifikace a situace kolem toho, kdo by vůbec na hrách měl soutěžit, je značně nepřehledná. Zároveň omezení sdružování osob, které platí v řadě zemí světa, znemožňuje jejich plnohodnotný trénink a přípravu.

Pokud se olympijské hry v Tokiu uskuteční, dají podle předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala světu naději, že se život po pandemii koronaviru vrací do normálních kolejí. "Všichni si moc dobře uvědomujeme, že zdraví je nejpřednější. Sport je pouze jednou součástí života, která teď musí ustoupit do pozadí. Pokud se však podaří olympijské hry uspořádat v plánovaném termínu, pak právě sport a olympijské myšlenky sehrají svou společenskou roli, která se od nich - vedle výsledků - očekává," uvedl Kejval.

Pokud hry nebudou moci proběhnout, sportovní byznys tím přijde mimo jiné o obrovské investice a peníze. Náklady na přípravu her už spolkly, respektive spolknou, přes deset miliard dolarů.

Pro Mezinárodní olympijský výbor a organizátory her v Japonsku pak půjde o výpadek příjmů za televizní práva, sponzoring a další v řádu miliard dolarů.

Sledujte dění kolem koronaviru ONLINE