Hollande: Francie musí očekávat další teroristické útoky

Francois Hollande

Francois Hollande Zdroj: ctk

Páteční útok v rychlovlaku mezi Amsterodamem a Paříží ukazuje, že Francie se musí připravit na další teroristické útoky a chránit se. Řekl to francouzský prezident François Hollande při výročním setkání s francouzskými velvyslanci.

„Jsme stále vystaveni nebezpečí. Páteční agrese mohla přerůst v obrovské krveprolití nebýt odvahy několika cestujících,“ uvedl v projevu nejvyšší francouzský představitel. Proti zadrženému střelci ve vlaku bylo dnes formálně zahájeno trestní stíhání z pokusu o hromadnou vraždu v rámci teroristického útoku. Pařížský prokurátor François Molins zároveň požádal, aby na muže byla uvalena vazba.

Podle Molinse pětadvacetiletý Maročan Ajjúb Chazzaní před incidentem procházel na internetu islamistické stránky, a to jak během nákupu jízdenky do vlaku, tak těsně před útokem, kdy na mobilu sledoval video vybízející k nábožensky motivovanému násilí. Do vlaku nastoupil vyzbrojený modernizovanou verzí automatu Kalašnikov AKM s 270 náboji a půllitrovou lahví plnou benzinu. Jeho chování a výzbroj tak odporuje tvrzení advokátky útočníka, že muž se chystal „pouze“ k loupežnému přepadení. Podle úřadů se Maročan teprve letos v červnu vrátil do západní Evropy z Turecka a patrně potažmo ze Sýrie zčásti ovládané Islámským státem.

Nebezpečný Islámský stát

O bezpečnosti Francie se podle Hollandea rozhoduje nejen uvnitř země s pomocí policie a armády, ale i za hranicemi. „Největším nebezpečím je Islámský stát. Tato organizace kontroluje rozsáhlá území (v Iráku a v Sýrii), disponuje velkými finančními zdroji z různého kšeftování, má odnože po celém světě. Tato organizace verbuje, přesvědčuje a organizuje s cílem zabíjet ve velkém,“ soudí Hollande. Proti terorismu je podle něj nutné použít sílu.

Francouzský specialista na radikální islám Mathieu Guidere na webu Challenges tvrdí, že vojenská účast Francie v mezinárodní koalici bojující proti Islámskému státu je malá a situaci v terénu vůbec nemění. Přesto se podle něj Francie kvůli tomu dostala na seznam prioritních cílů islamistů, a to téměř více než Spojené státy. Guidere navrhuje, aby proti islamistům na Blízkém východě bojovaly jen místní koalice, jako je tomu v Jemenu. Působení západních sil v oblasti podle něj posiluje nacionalismus a islamistická hnutí.