Hollande je na tom před prvním kolem lépe než Sarkozy

Francois Hollande

Francois Hollande Zdroj: profimedia.cz

První kolo francouzských prezidentských voleb stěží přinese dramatickou zápletku v podobě úspěchu krajně pravicové kandidátky Marine Le Penové nebo naopak extrémní levice, ztělesněné Jeanem-Lucem Mélenchonem. Průzkumy tvrdí, že voliči do druhého kola pošlou nynějšího obyvatele Elysejského paláce Nicolase Sarkozyho. Náskok před rozhodujícím 6. květnem ale zřejmě získá François Hollande.

Kandidát socialistů byl favoritem dlouho, Sarkozy ho začal dohánět poté, co v polovině února zahájil nacionálně a protiimigračně laděnou kampaň. Koncem března se mu dokonce podařilo dostat do vedení. Přestože nyní za Hollandem opět zaostává, neztrácí naději. „Dovolte mi připomenout, že nebyly jediné volby, ve kterých by Francouzi nedokázali uchystat nějaké překvapení,“ řekl rádiu Europe 1.

Předvolební preference favoritůPředvolební preference favoritů | CSA

Vývoj průzkumů ilustruje, jak tuhý boj se vede o pravicového voliče. Doby výraznějšího zisku Sarkozyho provázel propad Le Penové a naopak. Vztah mezi preferencemi Hollanda a Mélenchona už není tak jednoznačný. Obliba někdejšího učitele a trockisty s nepatrnými zaváháními stoupá stále, v současnosti se s 15 procenty drží těsně za Le Penovou.

Podle některých analytiků nejlepší řečník kampaně lákal na příslib zvýšení minimální mzdy, opětovné snížení důchodového věku a zákaz propouštění v ziskových firmách. Jeho zřejmě největší levicovou bombou je konfiskace „nadlimitních“ příjmů. „Všechno nad 360 tisíc eur (ročně) vezmeme. Daňové pásmo bude sto procent. Lidé říkají, že je to ideologické. A já říkám, to tedy ano. Jde o společenskou vizi. Tak jako nedovolíme chudobu, nedovolíme ani hromadění bohatství,“ promlouval na shromážděních.

Hlavní kandidáti se v kampani moc nevytáhli. Odborníci zdůrazňují, že selhali ve vysvětlování závažnosti hospodářské situace. „Francie se jako obvykle uzavřela do bubliny a nikdo nechce nakousnout vážné záležitosti. Jakmile bude po volbách, realita nám exploduje do obličejů jako granát a stav veřejných financí bude pro příštího prezidenta velké téma,“ řekl Reuters Jean-Thomas Lesueur z pařížského Insitutu Thomase Mora, zaměřeného na politiku a ekonomiku.

Volební čísla

První kolo prezidentských voleb se uskuteční v neděli, na 44,5 milionu registrovaných voličů může v 65 tisících volebních místností dát hlas jednomu z deseti uchazečů. Pokud nikdo z nich nezíská většinu, postoupí dva nejúspěšnější kandidáti do druhého kola, které je plánované na 6. května. Přes milion francouzských občanů je k volbám registrováno v cizině.