Hollande s Cameronem vyzvali Rusko, ať přispěje k ukončení násilí v Donbasu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Nejvyšší představitelé Francie a Británie ve společném prohlášení vyzvali Rusko, aby využilo veškerý svůj vliv na donbaské separatisty k ukončení násilností na východě Ukrajiny. Krátce před ministerskou schůzkou o Ukrajině vyzvali zároveň Kyjev, aby zajistil pokrok v prosazení nezbytných reforem.

Francouzský prezident François Hollande a britský premiér David Cameron vydali prohlášení na setkání v severofrancouzském Amiensu, které předchází schůzce takzvané normandské čtyřky v Paříži. Ministři zahraničí Francie, Německa, Ukrajiny a Ruska budou dnes večer jednat o ukončení násilností v Donbasu a zejména o plánovaných místních volbách v povstaleckých územích.

V západní Evropě podle agentury Reuters panují obavy, že slabý ukrajinský kabinet Arsenije Jaceňuka, který vládne prakticky bez parlamentní podpory a jen zázrakem nedávno přežil hlasování o nedůvěře, není schopen zákon o donbaských volbách prosadit.

Zákon, jak byl dohodnut v rámci loňských mírových dohod z Minsku, vyvolává obavy ukrajinských nacionalistických stran z oslabení ukrajinské svrchovanosti.

Volby mají potvrdit nový status Donbasu

Nový status Donbasu, který mají místní volby potvrdit, počítá se značnou autonomií místní samosprávy včetně správních orgánů a bezpečnostních složek. Až jeho zavedením podmiňuje Moskva předání kontroly hranic mezi Ruskem a Donbasem ukrajinským orgánům.

Ruská agentura TASS nicméně citovala nejmenovaný západní diplomatický zdroj, podle něhož by se volby v povstalecké enklávě na východě Ukrajiny mohly konat letos v červnu. „Ano, mohlo by to být v červnu. Když se to brzy dohodne, je reálné shodnout se na všech detailech a časových plánech,“ uvedl zdroj.

Pařížské jednání podle agentury Unian údajně formální program nemá, pozornost mají nicméně ministři kromě donbaských voleb věnovat i výměně zajatců a dodržování příměří.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier nedávno dnešní pařížské rozhovory označil za klíčové. Prohlásil, že očekává dohodu o nezbytných kompromisech.