Hollande se ani napodruhé do Prahy nedostane, návštěvu mu zhatil další útok

Teroristické útoky zorganizoval Islámský stát, oznámil francouzský prezident François Hollande

Teroristické útoky zorganizoval Islámský stát, oznámil francouzský prezident François Hollande Zdroj: ctk/ap

Francouzský prezident François Hollande nepřijede ve středu do Prahy. Návštěvu byl nucen zrušit kvůli dnešnímu teroristickému útoku v Normandii. Hollande měl původně přijet minulý týden, kdy návštěvu zrušil po útoku v Nice. S prezidentem Milošem Zemanem se chce ve středu spojit telefonicky.

Hollande měl jednat se Zemanem a premiérem Bohuslavem Sobotkou zejména o bezpečnostní situaci v Evropě, ale i budoucnosti Evropské unie po plánovaném odchodu Velké Británie. Zeman se s Hollandem sešel v září 2014 při své návštěvě Paříže, kdy svůj protějšek pozval na návštěvu Prahy. Sobotka se s francouzským prezidentem setkal letos v březnu.

K opětovnému zrušení návštěvy Hollandea donutil dnešní útok na severu Francie. Dva muži ozbrojení noži vtrhli při dopolední mši do kostela v Saint-Étienne du Rouvray jižně od města Rouen. Jako rukojmí vzali faráře, dvě jeptišky a dva věřící, kteří v té době v kostele byli. Útočníci faráři podřízli hrdlo a zranili další tři rukojmí.

Další jeptišce se podařilo utéct a přivolat policii. Ta oba pachatele zastřelila do 40 minut od ohlášení útoku. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Podle prezidenta Hollandea je Francie ve válce s teroristy a bude proti nim bojovat všemi prostředky.

Hollande se ve středu dopoledne sejde s představiteli církví. V Elysejském paláci také zasedne pod vedením prezidenta bezpečnostní rada státu. Ve Francii platí výjimečný stav kvůli teroristickým útokům, které zemi v posledních měsících zasáhly. Poslední z nich se stal před dvěma týdny, kdy útočník najel nákladním autem do davu lidí v Nice a zabil přitom 84 osob.