Hrozba regulace prudce sráží hodnotu digitálních obrů

Google

Google Zdroj: ČTK

Google
Google
3
Fotogalerie

Akcie společnosti Alphabet negativně reagují na údajnou snahu amerického ministerstva spravedlnosti zahájit antimonopolní vyšetřování jedné z jeho dceřiných firem – společnosti Google. Prudce klesá i hodnota akcií Facebooku a Amazonu.

V pondělí akcie Alphabetu, který je mateřskou společností Google, poklesly o téměř sedm procent na 1032 dolarů. Jejich cena se tak nachází na nejnižší úrovni od letošního ledna. Na vině jsou zprávy o možném přísnějším postupu ze strany amerických antimonopolních úřadů.

Ministerstvo spravedlnosti podle serveru Bloomberg připravuje vyšetřování technologického obra, které by mohlo vést k jeho budoucí regulaci. Jednalo by se tak o první kroky Trumpovy administrativy namířené proti globálním technologickým hráčům.

Zatímco Google, potažmo Alphabet v Evropě čelí snaze Evropské komise či parlamentu o regulaci, antimonopolní zákonodárství ve Spojených státech zatím pro něj nepředstavovalo výraznou překážku. Antimonopolní úřad v USA ale v současnosti čelí stále většímu tlaku zákonodárců, prezidentských kandidátů i obhájců přísnější legislativy vůči firmám, jako jsou právě Google, Facebook či Amazon.

Klesají i akcie Facebooku, a to o více než osm procent. Pokles zintenzivnila zpráva listu WSJ, podle které firmě hrozí vyšetřování ze strany americké Federální obchodní komise. Podobně jsou na tom i akcie Amazonu, které ztratily více než čtyři a půl procenta.

Jak mění technologický pokrok zavedená odvětví? Dočtete se v magazínu E15 Premium, objednávejte zde >>>

Video placeholde
Jak uspět v digitální době? Nový magazín E15 • E15