Hurikán Florence slábne. Přesto si už vyžádal přes tři desítky obětí

Hurikán Florence

Hurikán Florence Zdroj: profimedia.cz

Hurikán Florence
Hurikán Florence
Hurikán Florence
Hurikán Florence
Hurikán Florence
10
Fotogalerie

Hurikán Florence, který minulý týden udeřil na východ Spojených států, a s ním související záplavy si vyžádaly už 32 obětí, z toho nejvíce v Severní Karolíně. Informovala o tom agentura AP. Hurikán už o víkendu zeslábl na tropickou bouři, v oblasti se ale stále očekávají silné deště.

Americká média informují o 32 obětech ve třech státech, z toho 25 lidí zemřelo v důsledku hurikánu Florence a souvisejících záplav v Severní Karolíně. Šest obětí hlásí Jižní Karolína a jeden člověk zahynul ve Virginii. Mezi oběťmi jsou i děti. Například sedmiměsíční batole zemřelo se svou matkou v přímořském městě Wilmington v Severní Karolíně, když na jejich dům spadl strom.

Ve státech Severní a Jižní Karolína zůstává podle televize CBS na půl milionu domácností a podniků bez proudu. V Severní Karolíně nefunguje pětina čerpacích stanic. Hladiny řek v oblasti stále stoupají, některé toky dosahují výše kolem sedmi metrů. Mnoho silnic je neprůjezdných.

Město Wilmington s asi 120 tisíc obyvateli zůstalo kvůli zaplaveným komunikacím odříznuté od okolí. Až v noci na dnešek se podařilo částečně zprovoznit jednu příjezdovou silnici, po níž dovážejí do města zásoby vody a potravin armádní nákladní vozy. Zásoby do města převážejí také vrtulníky, jimiž se rovněž evakuují lidé ze střech zatopených domů.

Televize CBS dnes uvedla, že škody po hurikánu Florence se zatím odhadují na asi 22 miliard dolarů (zhruba 480 miliard korun). Už tato suma by Florence zařadila do první desítky hurikánů s největšími škodami v USA. Podle ekonomů ze společnosti Moody's Analytics ale bude výše škod zřejmě vyšší, stále totiž přicházejí zprávy o škodách v důsledku mohutných záplav.

Bouře Florence, kterou nyní provází vítr o rychlosti asi 40 kilometrů za hodinu, se přesouvá na severovýchod USA, kam má podle meteorologů přinést vydatné deště. Ve středu by měla tato cyklona americkou pevninou opustit.