Hurikán Irma dorazil na Floridu, úřady hlásí první oběti. Živel předtím zpustošil část Kuby

Takhle vypadal hurikán v Miami.

Takhle vypadal hurikán v Miami. Zdroj: Archiv Blesku

Hurikán Irma dorazil na Floridu.
Kuba
Kuba
Florida
Hurikán Irma a následky v Havaně
14
Fotogalerie

Hurikán Irma má na Floridě první oběti, v dopravních nehodách způsobených prudkým větrem a deštěm na jihu a západě poloostrova zahynuli tři lidé. Dva muži, z toho jeden policista, zahynuli při čelní srážce u Sarasoty na západním pobřeží Floridy. Další přišel o život při nehodě v Key West, tedy na prvním floridském území, které Irma zasáhla. Již několik dní živel pustoší ostrovy v Karibiku, zasáhl i severní pobřeží Kuby. 

Rozbouřený živel se nyní blíží k městu Naples na západním pobřeží poloostrova. Národní středisko pro hurikány vydalo pro oblast naléhavé varování před extrémně silným větrem. Podle floridského guvernéra Rocka Scotta by se zde a na dalších místech na západním pobřeží poloostrova mohla hladina oceánu zvednou až téměř o pět metrů a rychle zaplavit ulice měst.

Irma teď postupuje podél pobřeží na sever rychlostí asi 25 kilometrů za hodinu. Z ostrovů Florida Keys na jihu Floridy začínají přicházet první zprávy o způsobených škodách. Irma tam zaútočila dnes ráno místního času (kolem poledne SELČ) plnou silou.

Podle floridských záchranářů vítr dosahoval rychlosti 210 kilometrů. Voda zaplavila silnici, která ostrovy spojuje s pevninou, což vážně komplikuje přísun pomoci a zahájení záchranných prací. Přívalové vlny, podobné cunami, zaplavily domy a "utopily" zaparkovaná vozidla.

Komplikuje se situace v Miami, kde vítr dosahuje rychlosti až 160 kilometrů za hodinu. Vichřice vyvrátila stromy a vytrhala sloupy elektrického vedení. Policisté a záchranáři se zatím uchýlili do krytů.

Ne všichni ale respektují varování meteorologů. Podle amerických médií se na některých plážích objevili lidé, kteří si za prudké vichřice pořizovali selfie. Reportér televize CNN zaznamenal v ulicích Miami několik cyklistů.

Na Kubě porážel živel stromy a sloupy elektrického vedení, odnášel střechy domů, zavalil silnice a ulice měst množstvím trosek. Metropoli Havanu zasáhly záplavy. Ve městě Santa Clara se zřítilo 39 budov.

Přes 5000 turistů bylo evakuováno z prázdninových resortů na ostrovech u severního pobřeží. Úřady zatím nehlásily žádné mrtvé a zraněné, hovoří ale o velkých hmotných škodách.

Dvoumilionová metropole Havana byla v sobotu spolu s provinciemi Mayabeque a Artemisa na nejvyšším stupni pohotovosti v případech přírodních pohrom. Postupující hurikán způsobil na severní pobřeží lokální záplavy, vlny rozbouřeného oceánu dosahovaly výše až osmi metrů.

Podívejte se na dopady řádění živlů v Havaně:

Video placeholde

Hurikán Irma a následky v Havaně • reuters

Na záběrech ze severní a východní Kuby jsou vidět poničené střechy domů, vyvrácené sloupy elektrického vedení i stromy. Místní muzeum, okolo nějž prošlo oko hurikánu, je podle svědků v troskách. Ve městě Santa Clara se zřítilo 39 budov, informovaly úřady.