Husté sněžení způsobilo výpadky proudu

Kalamita zaskočila řadu řidičů

Kalamita zaskočila řadu řidičů Zdroj: ctk

Na některých místech ve východních Čechách dnes vypadl proud. Větve, na které dopadal těžný mokrý sníh, padaly na vedení a ničily ho. Na řadu míst navíc bylo těžké dostat se s technikou, řekla ČTK mluvčí energetické skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková. Proud vypadl řádově desítkám domácností.

„Registrujeme několik poruch na vedení, a to hlavně v horských a a podhorských oblastech na Trutnovsku, Náchodsku nebo Semilsku,“ uvedla Beránková. Technici skupiny ČEZ jsou stále v terénu a závady se snaží odstranit. Do večerních nebo nočních hodin by měly mít proud všechny domácnosti. Podle Beránkové působí těžký a mokrý sníh větší škody než velké mrazy.

Také V Ústeckém a Libereckém kraji napáchal sníh škody. Navíc zůstává ležet na silnicích. Situaci komplikuje i silný nárazový vítr, který vytváří sněhové jazyky. Největší problémy jsou na hranici Libereckého a Ústeckého kraje na silnici 9 od Svoru na Rumburk, kde stojí kolona kamionů a policie provoz odklání směrem na Kamenický Šenov. Je to jako každý rok, když napadne první sníh, řekli ČTK řidiči kamionů, kteří čekají, až bude silnice opět sjízdná. To ovšem zatím nedokáže nikdo odhadnout.

„Podle našich informací nasadili silničáři na Českolipsku jediný sypač,“ řekl policista Radek Dušovský, který na křižovatce u Svoru řídil a odkláněl dopravu. Silničáři podle něj na sněžení nezareagovali včas. „Kdyby reagovali dřív, tak bychom tady nemuseli být,“ poznamenal. Další dvě policejní hlídky jsou dál na trase na Rumburk a snaží se řídit a odklánět dopravu. Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje řekl, že problémy jsou také na silnici první třídy 13 směrem na Frýdlant, kde silný vítr zafoukává komunikaci přes Albrechtický kopec. Pro kamiony je silnice prakticky nesjízdná a problémy tam mají i osobní vozy. Směrem na Harrachov je silnice s opatrností sjízdná, a ani na jiných silnicích žádné zásadní problémy hlášeny nejsou.

„Motoristé, kteří nemají zimní pneumatiky by ale na silnice neměli vůbec vyjíždět,“ doporučil Pospíšil. V podvečer a v noci se podle něj bude ještě ochlazovat a bude se tvořit ledovka. Problémy mají kamiony také na D8, v úseku Řehlovice - Krásný Les se tvoří sněhové jazyky. Na některých místech zkomplikovaly dopravu i popadané stromy. Několik jich hasiči odklízeli na Jablonecku a také na Děčínsku. Přibývá i dopravních nehod, většinou se ale zatím obešly bez vážnějších zranění.