Ifo: Řecko se dostane z krize, jen když mu věřitelé odpustí dluhy

Hans Werner Sinn

Hans Werner Sinn Zdroj: CC BY-SA 2.0: blu-news.org via Flickr

Řecku by prospělo dočasné opuštění eurozóny, aby mohla oslabit svou měnu. Z hospodářské krize se ale dostane jedině v případě, že mu věřitelé odpustí část dluhu. Prohlásil to prezident ekonomického institutu Ifo Hans-Werner Sinn. Německo se prý připravuje na možný odchod Řecka z eurozóny.

„Řecko má dnes dvakrát víc nezaměstnaných než v květnu 2010. Průmyslová výroba je o 30 procent pod úrovní, jaké dosahovala před krizí,“ uvedl Sinn. Snahy o vnitřní znehodnocení měny prostřednictvím úsporných programů podle něj selhaly.

„Řecko se musí hospodářsky znovu postavit na nohy a získat konkurenceschopnost. K tomu je nutné oslabení jeho měny, což znamená dočasný odchod z eurozóny, který bude vyžadovat odepsání části dluhu,“ míní Sinn.

Šéf institut Ifo proto vyzval k uspořádání věřitelské konference, která by dojednala podmínky, za nichž by bylo možné část dluhu škrtnout. „Řecko svůj současný dluh tak jako tak nesplatí a stejně jako před pár lety je na hranici státního bankrotu,“ podotkl ekonom.

Ztráta ve výši 76 miliard eur

Pokud by Řecko skutečně eurozónu opustilo, pro Německo by to podle výpočtů institutu Ifo znamenalo ekonomické ztráty ve výši 76 miliard eur (2,1 bilionu korun). Tato částka by zahrnovala i odepsání pohledávek, které Německu vznikly v rámci jeho podílu na evropských záchranných balíčcích pro Řecko.

Sinn ale varuje, že při udržení Řecka v eurozóně by náklady mohly být ještě vyšší. „Pokud Řecko v eurozóně zůstane, pak i při okamžitém odepsání dluhů bude nadále potřebovat nové půjčky. Země by se tak mohla proměnit v bezednou jámu, do které stále budeme sypat peníze,“ uvedl.

Nevyhnutelný odchod

Podle německých médií pokládá kabinet kancléřky Angely Merkelové odchod Řecka z eurozóny za téměř nevyhnutelný, pokud by v lednových volbách zvítězila Koalice radikální levice (SYRIZA) a opustila úspornou politiku a přestala splácet řecké dluhy. Deník Bild dnes napsal, že vláda zkoumá možné scénáře vývoje a reálně se na řecký odchod z eurozóny připravuje.

Řecko na pokraji bankrotu
Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech v celkové výši 240 miliard eur (6,6 bilionu korun). Výměnou za to ale musela vláda zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a opakovaně zvýšit daně, což prohloubilo hospodářskou recesi, mělo hluboké sociální dopady a vedlo k nezaměstnanosti přesahující 25 procent.