Inflace v eurozóně vzrostla na téměř tři procenta. Nejhůř je na tom Slovensko

Míra inflace v zemích platících eurem v prosinci zejména kvůli potravinám zrychlila na 2,9 procenta z listopadové hodnoty 2,4 procenta. Ve svém rychlém odhadu to uvedl statistický úřad Eurostat. Nejvyšší inflaci mělo v eurozóně Slovensko, kde činila 6,6 procenta.

Inflace v eurozóně ve druhém pololetí loňského roku převážně klesala, v listopadu byla nejníže od léta 2021. Prosincový vzestup je v souladu s odhady analytiků. Rychlý odhad neobsahuje informace i za ostatní země Evropské unie, které nejsou zároveň v eurozóně. V České republice byla o měsíc dříve, tedy v listopadu, podle Eurostatu inflace na osmi procentech a byla nejvyšší v celé EU.

Ekonomové upozorňují, že návrat k rychlejší inflaci by mohl způsobit, že Evropská centrální banka (ECB) ještě vyčká, než přistoupí ke snižování základních úrokových sazeb. Zejména investoři a podnikatelé na ECB tlačí, aby začala sazby urychleně snižovat, protože evropské hospodářství skomírá.

Eurostat na základě prvotních informací o prosincovém vývoji cen očekává, že složkou s nejvyšší inflací byla kategorie potraviny, alkohol a tabák, kde úřad očekává inflaci 6,1 procenta. Bude to ale zmírnění proti listopadu, kdy meziroční vzestup cen v této kategorii činil 6,9 procenta. Služby v prosinci meziročně zdražily o čtyři procenta, což je stejné tempo jako v listopadu. Nadále zlevňují energie, meziročně o 6,7 procenta.

Meziměsíčně, tedy z listopadu na prosinec, spotřebitelské ceny v eurozóně vzrostly o 0,2 procenta. Ceny v kategorii potraviny, alkohol a tabák zůstaly beze změn, služby zdražily o 0,7 procenta, ceny energií naopak za měsíc o 1,5 procenta klesly.