Internetoví bojovníci proti kapitalismu žádají bojkot německých výrobků

Řecké euro

Řecké euro Zdroj: Duncan Hull via Flickr (CC BY 2.0)

Levicově zaměření aktivisté Evropy se rozhodli přejít od slov k činům. Vymysleli způsob, který podle nich bolestně zasáhne hlavního strůjce všeho zla na kontinentu – Německo. Začalo to tím, že se v době hrozícího grexitu na Twitteru objevil hashtag #BoycottGermany, který lidi vyzývá, aby nekupovali německé výrobky. Hashtag se od té doby šíří po internetu a stal se jakousi platformou pro levicové nespokojence i anarchisty.

Ti jsou přesvědčeni, že Řecká krize je důsledkem kapitalistického spiknutí evropských institucí a bank. Čím přesně se provinily zůstává nevyřčeno, ale autoři antievropských příspěvků mají za to, že se jedná o chladné a potměšilé dravce, kteří se ženou jen za ziskem a kují pikle. Německo pak tyto skupiny považují za obzvlášť zavrženíhodný subjekt, možná i proto, že řada levicových idealistů pochází z jižní Evropy a země na severu pro ně symbolizuje chladný rozum a absenci vřelosti.

Rozhodli se tedy k bojkotování pouze německých výrobků. Ty lze podle autorů výzvy poznat podle čísel 401 – 440 u čárového kódu na obalech. Jak ale upozorňují zahraniční komentátoři, zmíněná čísla prozrazují jen to, kde sídlí mateřská společnost. Může se tedy stát, že takto označený výrobek pochází z továrny v Řecku, která je součástí společnosti se sídlem v Německu. Zajímavé je, že se k výzvě kladně staví i mnozí Němci.

#BoycottGermany je fenomén, o němž už referovala řada světových médií a dočkal se i různých parodií nebo jízlivých textů. Například německý novinář Thomas Walde ve svém článku klade otázku, zda do bojkotu spadá i finanční pomoc, kterou Německo Řecku poskytuje. Sám si odpovídá, že peníze jsou nejspíš pro autory výzvy akceptovatelné.