Interpol vydal zatykač na Janukovyče, Rusko ho nejspíš nevydá

Viktor Janukovyč

Viktor Janukovyč Zdroj: CTK/AP

Interpol vydal zatykač na svrženého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, exprezidentova syna Oleksandra, bývalého předsedu ukrajinské vlády Mykolu Azarova a další někdejší hodnostáře, kteří po loňském pádu Janukovyčova režimu vesměs uprchli do Ruska. Oznámil to ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov. Rusko ale podle agentury Interfax Janukovyče Ukrajině nepochybně nevydá.

Interpol podle Avakova vydal zatykače až dnes, ačkoli nová ukrajinská vláda jej o to požádala již loni v březnu. Svržený ukrajinský prezident čelí ve vlasti obviněním z podílu na masových vraždách demonstrantů, zpronevěře státního majetku a dalších zločinů.

Ruský generální prokurátor Jurij Čajka před časem uvedl, že ruské úřady dosud nedostaly žádnou žádost od ukrajinských kolegů o vydání Janukovyče a dalších politiků.

Zdroj z ruské justice Interfaxu řekl, že Moskva zatykač Interpolu posoudí „v souladu s ruským právním řádem“. Žádost o vydání bude ale nejspíš odmítnuta, protože má podle ruských právníků politický podtext. „V souladu s mezinárodním i ruským právem politicky pronásledované osoby nemohou být vydány do ciziny k trestnímu stíhání,“ uvedl zdroj Interfaxu.

Ministr Avakov prohlásil, že ruské úřady trvale ignorují ukrajinské žádosti o zatčení a vydání exprezidenta a dalších 23 osob; Kyjev přitom svůj postup opírá o příslušnou dohodu Společenství nezávislých států (SNS). Po rozpadu Sovětského svazu se na počátku 90. let do SNS sdružila většina někdejších sovětských republik včetně Ruska a Ukrajiny.