Interpol vydal zatykač na ruského oligarchu Pugačeva

ruský miliardář Sergej Pugačev

ruský miliardář Sergej Pugačev Zdroj: profimedia.cz

Interpol vydal zatykač na ruského miliardáře Sergeje Pugačeva, který měl dříve blízko ke Kremlu, ale později se stal jeho kritikem. Pugačev má v zahraničí četná aktiva, mimo jiné mu patřilo francouzské lahůdkářství Hédiard a deník France Soir. Oligarcha žije v exilu a jeho majetek je na žádost ruské justice zmrazen. Rusko ho viní ze zpronevěry a podvodu velkého rozsahu, za což mu hrozí až deset let vězení.

Jedenapadesátiletý Pugačev je podezřelý v souvislosti s vyšetřováním úpadku banky Mežprombank v roce 2010. Banka prováděla pochybné transakce, když prý vyváděla aktiva svých majitelů z Ruska.

Pugačev, jenž byl dlouho považován za „bankéře Kremlu“, mimo jiné investoval více než 100 milionů eur do francouzského lahůdkářství Hédiard, které převzal v roce 2007.

V červnu 2014 pařížský obchodní soud schválil převzetí řetězce rakouskou společností Do & Co. Ruský podnikatel ve Francii v roce 2009 rovněž koupil deník France Soir, který však o tři roky později zmizel ze stánků navzdory investicím v objemu 100 milionů eur.

Pugačev se několik let snažil vymoci rozmrazení svého majetku v zahraničí a ruský stát obviňoval z toho, že se proti němu postavil kvůli kritice Kremlu.

Profil: Podivuhodný případ vzorného oligarchy Jevtušenkova