Investoři vykoupili německé dluhopisy s nulovým úrokem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Možný odchod Řecka z eurozóny děsí investory. A to do té míry, že byli dnes ochotni vykoupit dvouletou emisi německých dluhopisů s nulovým úrokem. Poptávka výrazně překonala nabídku.

Pokud se zohlední inflace dosahující nyní 2,1 procenta, je reálný výnos z dluhopisů dokonce záporný. Podle ředitele společnosti Swordfish Research Gary Jenkise se mohou úroky u německých dopisů dále propadat. „Lidé si prostě chtějí být jisti, že své peníze dostanou zpět,“ řekl agentuře Reuters.

Díky zájmu investorů poklesly německé dluhopisy, které jsou měřítkem pro ostatní, o dva bazické body. Očekávaný výnos z dvouletého německého dluhopisu klesl na 0,04 procenta z 0,07 procenta před aukcí.

Propadl se i výnos desetiletých německých bondů, který nyní činí 1,413 procenta. To je téměř o procento méně než před šesti měsíci. „Myslíme si, že na trhu je nedostatek bezpečných přístavů´a německým dluhopisům se proto v příštích šesti měsících bude dařit velmi dobře,“ uvedl hlavní ekonom fondu Ignis Asset Management Stuart Thomson. Dodal, že pokud by Řecko opustilo eurozónu, německé dluhopisy by patrně na krátkou dobu stouply o 20 až 30 bazických bodů.

Německo během dražby získalo 4,555 miliardy eur. Další dluhopisy do celkové hodnoty pěti miliard eur chce nabídnout na volném trhu, kde je budou moci koupit i drobní investoři.

V lednu se Německu dokonce podařilo na vlastním zadlužení vydělat. Berlín tehdy prodal šestiměsíční dluhopisy za 3,9 miliardy eur, a to s výnosem mínus 0,0122 procenta.