Investorům v Indii dochází trpělivost a jdou jinam

Výroba v Indii

Výroba v Indii Zdroj: profimedia.cz

Zahraniční investoři ztrácejí trpělivost se zakonzervovaností indické politiky a před Indií dávají přednost Indonésii a jiným zemím v jihovýchodní Asii, které netrápí notorické problémy Indie – jako jsou vysoké rozpočtové deficity a míra inflace a přebujelá korupce.

„Indie prodávala sebe sama s příslibem růstu, který se ale nedostavil,“ říká Gautam Prakash, zakladatel amerického hedgeového fondu Monsoon Capital. Příliv kapitálu do indických akcií od března klesl o alarmujících 99 procent na pouhých 5,17 miliardy rupií (96,5 milionu dolarů). Investory zklamal rozpočet. Dillí vloni hospodařilo se schodkem 5,9 procenta HDP.

Poslední kapkou bylo pro mnohé rozhodnutí zdanit nepřímé investice, které vláda představila spolu s rozpočtem. Velká část odlivu peněz míří do Jakarty a na další jihoasijské burzy. „To, co tady vidíme, je situace, kdy písmeno I ve zkratce BRIC nahrazuje Indonésie,“ uvedl Tim Condon, šéf strategie ING Asia.

Indický podíl v největším asijském fondu, 18miliardovém Templeton Asian Growth, se v březnu zmenšil ze dvaceti na šestnáct procent. Přítomnost zemí ASEAN zároveň vzrostla z 31 na 35 procent. Soukromý investiční fond zaměřený na ASEAN jménem Daiwa Asset Management v únoru začínal s 366 miliony, za dva měsíce se rozrostl na 430 milionů.

Ani trhy ASEAN nejsou bez rizika. „Obecně jsme v hodnocení negativnější k Indii, než jsme pozitivní k Indonésii nebo Filipínám, kde se trhy trochu předběhly,“ říká David Baran, zakladatel tokijského hedgeového fondu Symphony Financial Partners.

Mezera ve velikosti mezi offshorovými aktivy indických fondů a fondů jihovýchodní Asie se rychle snižuje, v dubnu spadla na rekordních 13,5 miliardy dolarů. „Rozhodně pozorujeme větší zájem o ASEAN,“ uvádí Matt Pecot, šéf divize Credit Suisse v Pacifiku.

Před deseti lety vyslovil manažer Goldman Sachs Jim O’Neill legendární zkratku BRIC, jež spojila příběhy úspěchu trhů Brazílie, Ruska, Indie a Číny. A právě tento muž nedávno označil Indii za největší zklamání BRIC.