Irácký premiér přežil pokus o atentát. Spojené státy nabízí pomoc s vyšetřováním

Irácký premiér Mustafa Kázimí přežil pokus o atentát

Irácký premiér Mustafa Kázimí přežil pokus o atentát Zdroj: Reuters

Irácký premiér Mustafa Kázimí přežil pokus o atentát, oznámila v neděli ráno vláda blízkovýchodní země. Na sídlo ministerského předsedy v silně opevněné zelené zóně v Bagdádu zaútočil výbušninami naložený bezpilotní letoun, píše agentura Reuters. Podle agentury AP útočily dva drony. Kázimí vyvázl bez poranění. Nejméně šest členů jeho ochranky však bylo zraněno, uvedly irácké bezpečnostní složky. 

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Spojené státy pokus o atentát odsoudily. Samotný premiér vzápětí na twitteru vyzval ke klidu a zdrženlivosti. „Jsem v pořádku, Bůh buď pochválen. V zájmu Iráku vyzývám všechny ke klidu a zdrženlivosti,“ objevilo se na oficiálním twitterovém účtu Kázimího. Později se objevil rovněž v irácké televizi, seděl přitom za stolem a vypadal klidně, podotkla AP.

Obyvatelé Bagdádu slyšeli z oblasti takzvané zelené zóny irácké metropole, kde sídlí vládní úřady nebo zahraniční velvyslanectví, explozi a následovala střelba. „Bezpečnostní složky v souvislosti s tímto neúspěšným pokusem (o atentát) podnikají nezbytné kroky,“ uvádí se v prohlášení zveřejněném iráckými státními médii. Dva iráčtí představitelé původně uvedli, že rezidenci premiéra zasáhla raketa.

„Tento zjevný teroristický čin, který důrazně odsuzujeme, byl namířen na srdce iráckého státu,“ uvedl v prohlášení mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price. „Jsme v úzkém kontaktu s iráckými bezpečnostními silami, které mají za úkol chránit suverenitu a nezávislost Iráku, a nabídli jsme naši pomoc při vyšetřování tohoto útoku,“ dodal.

Agentury AP a Reuters připomínají, že před zelenou zónou už týdny protestují příznivci proíránských milicí proti výsledkům parlamentních voleb. Íránem podporované strany v iráckých předčasných parlamentních volbách minulý měsíc utrpěly velké ztráty a získaly výrazně méně mandátů než v roce 2018.

Milice označují hlasování za zmanipulované a žádají přepočítání hlasů. Rada bezpečnosti OSN, Spojené státy a další země říjnový průběh hlasování ocenily, jelikož se povětšinou odehrálo bez násilí a větších technických obtíží.

Agentura AP označila dnešní útok na premiéra za zásadní eskalaci napětí, které rozdmýchalo odmítnutí Íránem podporovaných milicí uznat volební výsledky. V pátek si manifestace vyžádala život jednoho protestujícího, když se demonstranti střetli s bezpečnostními složkami. Několik příslušníků bezpečnostních sil bylo přitom zraněno. Premiér nařídil vyšetření incidentu, píše AP, podle níž někteří vůdci mocných frakcí milicí z pátečních střetů a smrti demonstranta viní Kázimího.