Biden podnikl nálety v Sýrii a Iráku, burza v Hongkongu stála kvůli počasí

Americký prezident Joe Biden nařídil údery na cíle v Sýrii a Iráku.

Americký prezident Joe Biden nařídil údery na cíle v Sýrii a Iráku. Zdroj: Reuters, E15

Společnost Johnson & Johnson
Boeing má problémy s certifikací letadla 777X.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

USA udeřily na Íránem sponzorované milice

Spojené státy provedly letecké údery na zařízení v Iráku a Sýrii, které využívají milice podporované Íránem. Nálety nařídil prezident Joe Biden v reakci na útoky bezpilotních letounů proti americkým silám v Iráku. Během akce, mířené mimo jiné na sklady zbraní, bylo zřejmě zabito několik příslušníků milic.

„Prezident dal jasně najevo, že bude jednat, aby ochránil americký personál,“ uvedl Pentagon. Zhoršení americko-íránských vztahů přišlo v době, kdy v prezidentských volbách v Persii zvítězil ultrakonzervativní soudce Ebrahím Raísí. Vývoj může mít dopad na jednání o osudu jaderné dohody z roku 2015, kterou jednostranně vypověděl předchozí šéf Bílého domu Donald Trump.

Le Penová neuspěla v generálce před prezidentským kláním

Krajně pravicové Národní sdružení (RN) Marine Le Penové nepovede žádný ze třinácti francouzských regionů. Pro Le Penovou je neúspěch nepříjemný, protože klání bylo posledním měřením sil před prezidentskými volbami, které se uskuteční příští rok na jaře. Nedařilo se v něm však ani straně současné hlavy státu Emmanuela Macrona.

Oba politici jsou přitom považování za jasné favority budoucího souboje o Elysejský palác, v průzkumech pro první kolo jsou jejich síly zcela vyrovnané. Deník Le Monde označil výsledek voleb za odplatu stran starého světa, i když jim v obou kolech zřejmě pomohla velmi nízká účast.

Z trhů a burz

Burza v Hongkongu nemohla v pondělí ráno otevřít

Extrémní počasí znemožnilo v pondělí ráno obchodování na burze v Hongkongu. Začalo až ve 13.30 místního času (7.30 SELČ). Rozhodnutí burzy bylo reakcí na vládní výstrahu před takzvanou černou bouří, která letos přišla poprvé. Později ji meteorologové snížili na červený stupeň. Naposledy bylo obchodování zrušeno v říjnu, tenkrát kvůli tropické bouři Nangka.

Johnson & Johnson končí s opioidy

Farmaceutická společnost Johnson & Johnson zaplatí 230 milionů dolarů za to, aby se vykoupila z obviňování z podílu na opioidové krizi ve státě New York. Díky platbě se vyhne soudnímu procesu, který začne tento týden a je v něm žalováno několik výrobců i distributorů léčiv. Finance půjdou na prevenci závislosti na lécích.

Urovnání rovněž společnost vyzývá k tomu, aby přestala prodávat tyto léky na bolest po celých Spojených státech. „Společnost Johnson & Johnson pomohla tuto krizi způsobit, ale dnes se zavázala opustit opioidový byznys,“ konstatovala newyorská generální prokurátorka Letitia Jamesová. Závislost na opioidech a předávkování se jimi je v USA už dlouho velkým problémem, pandemie ho ještě umocnila.

Nový Boeing 777X ještě nedostane osvědčení

Americký Federální letecký úřad (FAA) oznámil společnosti Boeing, že její nový typ letadla 777X ještě není připravený na certifikaci. Neočekává, že by jí vydal osvědčení dříve než v polovině roku 2023. Výrobce musí nejdříve odstranit řadu nedostatků. „FAA neschválí žádné letadlo, dokud nesplní naše bezpečnostní a certifikační standardy,“ uvedl úřad. Boeing vyvíjí novou verzi modelu 777 od roku 2013 a původně se čekalo, že na trh se dostane v roce 2020.

Tweet dne

UEFA dostala peníze a s radostí přijala falešné ruské koronavirové statistiky. Je zločinné věřit jakýmkoli údajům poskytnutým Putinovým režimem. Poslední počet byl 133 tisíc mrtvých, ale nadměrná úmrtí dosáhla k téměř půl milionu. Nyní tam je velká vlna a Rusové nevěří vakcínám.

Někdejší šachový velmistr a nynější kritik Kremlu Garri Kasparov komentoval vážnou pandemickou situaci v Rusku, během níž se v Petrohradu odehrává fotbalový šampionát za účasti diváků.

Stane se dnes

  • Americký prezident Joe Biden se setká se svým izraelským protějškem Reuvenem Rivlinem.
  • Ruský prezident Vladimir Putin a čínský prezident Si Ťin-pching budou jednat prostřednictvím videokonference.
  • Uskuteční se jednání ministrů zemědělství zemí Evropské unie. Očekává se, že potvrdí dohodu na pravidlech rozdělování zemědělských dotací na léta 2023 až 2027.
  • Začíná nejvýznamnější veletrh v odvětví mobilní komunikace Mobile World Congress (MWC).