Írán pomáhá Sýrii obejít dopady ekonomických sankcí

Mahmúd Ahmadínežád a Bašár Asad

Mahmúd Ahmadínežád a Bašár Asad Zdroj: profimedia.cz

Syrský režim prezidenta Bašár Asada přežívá jen díky finanční pomoci Íránu. Vyplývá to z dokumentů, které izraelskému deníku Haaretz poskytla hackerská skupina Anonymous.

Materiály pocházející z kanceláře syrského prezidenta ukazují, že Asadův režim se vyhýbá katastrofálním dopadům ekonomických sankcí Evropské unie díky íránské podpoře. Ta bude spočívat v nákupu syrského zboží v hodnotě přesahující jednu miliardu dolarů (19 miliard korun). Írán také do Sýrie vyveze hnojiva a materiál pro petrochemický průmysl, přičemž Damašku nabídne dlouhodobý splátkový kalendář.

Smlouvu starou dva měsíce podle izraelského deníku podepsal ministr Assadovy vlády Mansúr Azzam, jehož emailovou schránku hackeři napadli.

Kvůli brutálnímu potlačování opozičních nepokojů čelí Sýrie sankcím ze strany USA, Evropské unie, Turecka a Ligy arabských států. Ty zahrnují přerušení leteckého spojení se státem a v případě EU také zákaz dovozu syrské ropy. Sýrie přitom do Evropy před zavedením sankcí vyvážela 90 procent své produkce. Prodej ropy tvoří pětinu svého hrubého domácího produktu země.

Teherán a Damašek ale díky vzájemné spolupráci toto embargo obejdou. Írán se zavázal k nákupu 150 tisíc barelů syrské ropy denně, kterou následně buď sám spotřebuje, nebo vyveze do zahraničí.