Írán prý plánoval útok na izraelskou loď

Íránské manévry

Íránské manévry Zdroj: Profimedia.cz

Írán plánoval útok na izraelskou loď v Suezském průplavu. Podle egyptského listu Al-Ahrám byly zatčeni dva muži a přiznali, že jim íránští agenti za provedení útoku nabídli 50 milionů egyptských liber (154 milionů korun).

Dle listu byli v Egyptě nedávno odhaleny buňky libanonského Hizballáhu, které plánovaly teroristické útoky a zaměřily se kromě jiného i na Suezský průplav. Izrael tvrdí, že Írán začal v Egyptě budovat teroristickou síť a připravovat útok. Dle izraelského listu Haarec operují na Sinajském poloostrově a v palestinském pásmu Gazy íránští vojenští experti.

Na Sinaji je nyní několik teroristických skupin, upozorňuje Al-Ahrám. Jednak v nich působí místní beduíni vyznávající ideologii globální svaté války, dále jde o skupiny podporované z Íránu a ty se snaží získat členy nejen ze Sinaje, ale z celého Egypta.

K dalšímu okruhu náleží palestinské radikální organizace. K síti se připojují vyznavači svaté války z Iráku, Afghánistánu, Jemenu a Saúdské Arábie. Izraelské zdroje Káhiře připomínají, že je v zájmu Egypta stejně jako Izraele proti těmto lidem bojovat.

Na Sinaji se po loňských nepokojích a odstoupení prezidenta Husního Mubaraka vytváří bezpečnostní vakuum. Množí se sabotáže i únosy cizinců, za nimiž jsou beduíni. Nedávno obklíčili i základnu mezinárodních sil, aby si vynutili propuštění vězněných členů beduínských klanů z vězení.