Írán prý zastavil vývoz ropy do Německa

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Írán v reakci na evropské sankce zastavil vývoz ropy do Německa. Sdělila to dnes oficiální íránská televizní stanice Press TV. Zpráva přišla den poté, co Teherán oznámil zastavení dodávek do Řecka a Španělska. Evropská unie uvalila s platností od července embargo na dovoz ropy z Íránu za to, že země pokračuje ve svém kontroverzním jaderném programu.

Írán si podle pozorovatelů zastavením vývozu ropy chce posílit vyjednávací pozici před nadcházejícími rozhovory v Istanbulu. Tam bude od soboty jednat s šesti mocnostmi poprvé po více než roce o svém jaderném programu. Teherán podle zdrojů zvažuje ještě zastavení vývozu do Itálie.

EU se v lednu dohodla, že od července bude platit zákaz nákupu íránské ropy. Členské země poté začaly omezovat dovozy z Íránu a hledat si jiné zdroje už dopředu, zejména poté, co Teherán pohrozil okamžitým zastavením exportu.

Unie je po Číně druhým největším odběratelem íránské ropy. Embargo na nákup ropy má být přímým úderem na největší zdroj příjmů íránské vlády. Sankce mají Teherán přimět k zastavení prací na obohacování uranu, jehož cílem je podle EU a Spojených států výroba jaderných zbraní, zatímco podle Teheránu slouží jen „k mírovým energetickým účelům“.