Írán vydal zatykač na Donalda Trumpa. Žádá Interpol o pomoc při jeho zadržení

Americký prezident Donald Trump.

Americký prezident Donald Trump. Zdroj: Reuters

Prezident USA Donald Trump.
Prezident USA Donald Trump.
Prezident USA Donald Trump.
Americký prezident Donald Trump.
5
Fotogalerie

Írán požádal Interpol o pomoc při dopadení a zadržení amerického prezidenta Donalda Trumpa a několika desítek dalších lidí kvůli lednovému útoku v Bagdádu. Při úderu, při němž bylo použito bezpilotní letadlo, přišel o život íránský generál Kásem Solejmání. O vydání zatykače v Íránu informovala agentura AP. Interpol se zatím nevyjádřil.

Podle AP Trumpovi zatčení nehrozí, ale postup Íránců svědčí o přetrvávajícím vysokém napětí v americko-íránských vztazích poté, co Trump v roce 2018 rozhodl o odstoupení USA od mezinárodní dohody o íránském jaderném programu.

Teheránský prokurátor Alí Kásímehr řekl, že Trump a dalších 30 lidí, jimž Írán připisuje spoluúčast na atentátu z 3. ledna, čelí obvinění z „vraždy a terorismu“. Nikoho kromě amerického prezidenta prokurátor nejmenoval, avšak ujistil, že řízení bude trvat i po skončení Trumpova prezidentského mandátu.

Podle AP není pravděpodobné, že by Interpol vyhověl íránské žádosti, protože k jeho zásadám patří nevměšovat se do žádných záležitostí politického charakteru.

Solejmání stál v čele jednotky Kuds íránských revolučních gard, řídil operace v zahraničí a běžně jezdil do Iráku. Zabit byl při útoku na bagdádském letišti. Írán pak provedl raketový útok na americké vojáky sloužící v Iráku.