Zabití Solejmáního bylo aktem sebeobrany, sdělily Spojené státy

Kásem Solejmání

Kásem Solejmání Zdroj: ČTK

Kásem Solejmání
Pálení americké vlajky
Íránci vyšli po smrti Kásema Solejmáního do ulic.
Íránci vyšli po smrti Kásema Solejmáního do ulic.
Íránci vyšli po smrti Kásema Solejmáního do ulic.
14
Fotogalerie

Spojené státy sdělily OSN, že zabití šéfa íránských elitních jednotek Kuds Kásema Solejmáního bylo aktem sebeobrany. Píše se to v dopise stálé zástupkyně USA ve světové organizaci Kelly Craftové Radě bezpečnosti OSN. Washington zároveň upozornil, že podnikne další nezbytné kroky, aby na Blízkém východě zajistil ochranu amerických vojáků a zájmů USA.

Spojené státy jsou podle Craftové „připraveny zahájit seriózní jednání s Íránem bez předběžných podmínek s cílem odvrátit další ohrožení mezinárodního míru a bezpečnosti a eskalaci napětí ze strany íránského režimu,“ citovala z dopisu agentura Reuters.

Podle americké diplomatky bylo zabití Solejmáního oprávněné podle článku 51 Charty OSN. „USA jsou odhodlány podniknout další akce v regionu nezbytné pro ochranu amerických vojáků a svých zájmů,“ konstatovala Craftová.

Článek 51 ukládá státům OSN neodkladně oznámit Radě bezpečnosti jakýkoli krok, který podniknou v zájmu sebeobrany. V roce 2014 se USA odvolaly na tento článek při odůvodnění svého zásahu v Sýrii proti bojovníkům Islámského státu.