Írán zadržel v Perském zálivu zahraniční tanker. Prý pašoval ropu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Hasan Rúhání
2
Fotogalerie

Íránské revoluční gardy zadržely v neděli v Perském zálivu zahraničí tanker, který pašoval ropu. Informovala o tom ve čtvrtek íránská státní televize, aniž tanker blíže specifikovala. Posléze ale zveřejnila video, které podle agentury AP dokládá, že jde o tanker Riah provozovaný zřejmě firmou ze Spojených arabských emirátů (SAE), o jehož vplutí do íránských vod už začátkem týdne informovaly zahraniční agentury.

Íránská televize ve čtvrtek uvedla, že zadržený zahraniční tanker vezl milion litrů "pašovaného paliva" od íránských pašeráků, který byl určen zahraničním zákazníkům. Zadržen byl jižně od ostrova u íránského pobřeží v Hormuzském průlivu. Na jeho palubě bylo 12 členů posádky, uvedla televize, aniž specifikovala jejich národnost. Neuvedla ani, odkud tanker je.

Už v úterý se objevila v médiích zpráva, že v Hormuzském průlivu v sobotu večer přestal vysílat signál o své pozici tanker Riah. Podle světových agentur tanker vplul do íránských vod. Íránské ministerstvo zahraničí v úterý oznámilo, že jisté plavidlo mělo problémy a íránské námořnictvo mu poskytlo pomoc. Loď ale neidentifikovalo.

Tanker Riah plul podle dřívějších informací pod panamskou vlajkou a v předchozím roce ho provozovala firma Prime Tankers LLC se sídlem v Dubaji. Její majitel ale tento týden agentuře AP řekl, že loď prodal jiné společnosti. Na adrese firmy, kterou uvedl, ale agentuře AP popřeli, že by nějakou loď vlastnili.

V oblasti Hormuzského průlivu se v minulých týdnech stalo několik incidentů, při nichž byly napadeny tankery. Útoky na ně Washington připisuje Íránu, který to ale popírá.

Letos ještě více zesílilo napětí mezi USA a Íránem kvůli sporům ohledně mezinárodní dohody o íránském jaderném programu. USA od ní loni odstoupily a obnovily poté protiíránské sankce, Írán nedávno přestal plnit část dohody a nyní pohrozil, že ji vypoví celou. Spor dále vyostřily Spojené státy, když letos do Perského zálivu vyslaly posily a bojová letadla.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí ve čtvrtek agentuře Reuters řekl, že USA odsuzují "nelegální činnost Íránu" v Hormuzském průlivu a vyzývají Teherán, aby zadržený tanker a jeho posádku okamžitě propustil.

Šéf íránských revolučních gard ve čtvrtek pohrozil, že jakákoli agrese vůči Íránu může přimět Teherán ke změně defenzivní strategie v ofenzivní. Naproti tomu íránský prezident Hasan Rúhání v telefonátu s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem řekl, že Teherán nechává "otevřené všechny dveře k záchraně jaderné dohody". Rúhání také vyzval Evropu, aby urychlila úsilí k záchraně jaderné dohody.