Irsko povede nový premiér, bude jím syn indického imigranta Varadkar

Leo Varadkar (vlevo)

Leo Varadkar (vlevo) Zdroj: CC BY SA 2.0: World Travel & Tourism Council via Flickr

Irské hlavní město Dublin, pohled na řeku Liffey
Dublin
Dublin, Irsko
Dublin
5
Fotogalerie

Novým předsedou irské vládní strany Fine Gael se dnes stal ministr sociálních věcí Leo Varadkar. Osmatřicetiletý potomek indického imigranta ve funkci za týden pravděpodobně nahradí premiéra Endu Kennyho, který nedávno oznámil rezignaci.

Varadkar porazil svého vládního kolegu Simona Coveneye, když získal většinu hlasů poslanců své středopravicové strany. Fine Gael doufá, že tento Dubliňan známý svou svou přímostí pomůže straně ke třetímu volebnímu vítězství.

Pokud se nestane nic mimořádného, Varadkar bude zvolen premiérem při příštím zasedání parlamentu 13. června. Podle Reuters tak bude prvním premiérem katolické země, který se otevřeně hlásí k homosexualitě a také nejmladším předsedou vlády v historii.

Zvolení Varadkara poukazuje na měnící se společenské klima v zemi, kde homosexualita byla do roku 1993 trestným činem. Irsko se ale zároveň v roce 2015 stalo první zemí na světě, která schválila manželství homosexuálů v referendu.

Varadkarův otec, který je stejně jako jeho syn lékař, se narodil v Bombaji. Svou manželku, irskou zdravotní sestru, potkal v 70. letech v Anglii. Pár se poté odstěhoval do Irska, kde se jim narodil syn Leo.