IS prý znovu použil chemické zbraně, na Kurdy měl zaútočit chlorem

Ilustrační foto pešmergů

Ilustrační foto pešmergů Zdroj: archiv Lenky Klicperove

Radikálové z Islámského státu (IS) zřejmě použili při nedávném útoku na irácké Kurdy chemickou zbraň. Oznámil to zástupce Kurdů a irácký lékař. Při útoku bylo zraněno 30 členů kurdských milicí - pešmergů - a podle lékaře se u nich projevovaly symptomy otravy chlorem.

Devět z nich bylo hospitalizováno v Dahúku minulý pátek. Zvraceli, těžce dýchali a trpěli svěděním, řekl agentuře AP ředitel nemocnice Afrásjáb Músá Júnus. Ze symptomů usuzuje, že IS použil chlor, ale potvrdí to až analýza vzorků odebraných z oděvu pešmergů.

„Jedna z minometných dávek dopadla poblíž mého stanoviště, bylo tam mnoho kouře. Spadl jsme a upadl do bezvědomí,“ řekl Luchman Ibráhím z 8. brigády pešmergů působící ve městě Sindžár. Když se probudil, pálily ho prý oči, těžce dýchal a bolela ho hlava.

Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) tento týden informovala, že u Irbílu byl loni použit v boji yperit. Kurdské úřady útok připsaly také IS.

Zprávě o dalším použití chemické látky přecházela informace, že se v Iráku pátrá po ukradeném radioaktivním materiálu. Panují obavy, že by se mohl dostat do rukou členů IS. Látka zmizela loni v listopadu ze skladu u Basry.