Islamisté v Libyi se učí pilotovat civilní letadla na moderním simulátoru

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Radikálové z organizace Islámský stát (IS) se učí v Libyi pilotovat letadla. Podle listu Aš-Šark al-Avsat mají k dispozici nejméně jeden simulátor, který mohl být zcizen na některém libyjském letišti. "Je to moderní simulátor, který zřejmě pochází ze zahraničí," sdělil libyjský armádní zdroj listu.

Lidé z IS se prý učí pilotovat civilní letadla v okolí severolibyjského města Syrta. Libyjská armáda se několikrát neúspěšně pokusila obsadit základnu, na níž se tento výcvik koná.

Aš-Šark al-Avsat píše, že simulátor o velikosti malého automobilu umožňuje výuku startu a přistávání letadla, má radarovou obrazovku a komunikační zařízení umožňující kontakt s řídící věží. Islámský stát jej má k dispozici od října.

Zpráva vyvolává znepokojení v souvislosti s teroristickými atentáty spáchanými v USA v roce 2001. Síť Al-Káida při nich tehdy použila lidi, kteří se naučili ovládat civilní letadla a dvě z nich nasměrovali na budovy Světového obchodního střediska v New Yorku, další letadlo pak bylo použito při útoku na budovu Pentagonu a čtvrté se zřítilo v Pensylvánii.

Odhaduje se, že IS má v Libyi 2000 až 3000 lidí, kteří dostávají pokyny z center v Iráku a Sýrii.

Většina islamistů je v Syrtě

Odborníci OSN pověření sledováním IS a skupin napojených na Al-Káidu ve zprávě z tohoto týdne uvádějí, že většina členů IS působících v Libyi je soustředěna v Syrtě, ale nedaří se jim pronikat dál, protože pro to nemají dostatečnou místní podporu. Přesto ale IS považuje Libyi za nejslibnější prostor pro rozšíření svého chalífátu, který už skupina vyhlásila na části území Iráku a Sýrie.

V Libyi je ale IS vnímán jako jedna z mnoha tamních bojujících skupin a nedaří se mu získat pro svou činnost místní spojence, soudí experti OSN.