Islámský stát se přihlásil k útoku v Londýně

Situace v Londýně

Situace v Londýně Zdroj: reuters

Útok před britským parlamentem v Londýně
Útok před britským parlamentem v Londýně
Útok před britským parlamentem v Londýně
Útok před britským parlamentem v Londýně
Útok před britským parlamentem v Londýně
7
Fotogalerie

Radikální hnutí Islámský stát se dnes prostřednictvím agentury Amak přihlásilo ke středečnímu útoku v Londýně. Informovala o tom agentura Reuters. Islámský stát se obvykle hlásí k odpovědnosti za všechny teroristické činy, které atentátníci v západním světě podniknou.

"Útočník, který včera udeřil před britským parlamentem v Londýně, byl vojákem Islámského státu. Uskutečnil operaci na výzvu k útokům na občany koaličních zemí (bojujících proti Islámskému státu)," uvedlo hnutí v prohlášení zveřejněném agenturou Amak, kterou islamisté ke komunikaci se světem používají. Jméno útočníka Islámský stát nezveřejnil.

 

Při útoku, který podle premiérky Theresy Mayové provedl britský občan, zahynuli tři lidé, dva chodci a policista, dalších zhruba 40 lidí utrpělo zranění. Atentátníka policie zastřelila.

 

 

 

Ministr obrany potvrdil, že šlo o islamisty

Že útok souvisel s islámským terorem potvrdil britský ministr obrany Michael Fallon. Uvedla to agentura Reuters. "Policie útočníka prověřuje, prověřuje jeho styky a odkud pocházel," řekl Fallon. "Prioritně zjišťuje, zda do toho nebyli zapojeni další lidé. Její pracovní předpoklad je, že to souviselo s islámským terorismem," dodal.

Fallon dále uvedl, že se přezkoumají bezpečnostní opatření v budově parlamentu a jejím okolí. Útočník nejdříve na mostě před parlamentem najel do davu a poté nožem zaútočil na policistu, který hlídkoval před sídlem zákonodárného sboru.

Televize SkyNews a BBC uvedly, že podle jejich informací útočníka nezastřelila policie, ale tělesný strážce ministra Fallona, který byl v době útoku v parlamentu. Náměstek ministryně vnitra Ben Wallace BBC řekl, že o této informaci nehodlá spekulovat a že podstatné je, že ochrana parlamentu je robustní a že atentátník byl zneškodněn.