Islámští radikálové držení ve 12 syrských věznicích jsou bez dozoru, tvrdí Moskva

USA a Turecko se dohodly na příměří v Sýrii, oznámil viceprezident Pence (17. 10. 2019)

USA a Turecko se dohodly na příměří v Sýrii, oznámil viceprezident Pence (17. 10. 2019) Zdroj: Reuters

USA a Turecko se dohodly na příměří v Sýrii, oznámil viceprezident Pence (17. 10. 2019)
USA a Turecko se dohodly na příměří v Sýrii, oznámil viceprezident Pence (17. 10. 2019)
USA a Turecko se dohodly na příměří v Sýrii, oznámil viceprezident Pence (17. 10. 2019)
USA a Turecko se dohodly na příměří v Sýrii, oznámil viceprezident Pence (17. 10. 2019)
Turecko-syrský konflikt
7
Fotogalerie

V Sýrii je kvůli turecké ofenzivě bez dozoru dvanáct věznic s islámskými radikály, řekl v pondělí ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Ostrahu těchto věznic je podle něj třeba naléhavě vyřešit. Ankara 9. října zahájila ofenzivu na severu Sýrie proti kurdským oddílům, které do té doby věznice a tábory se zajatci z teroristické organizace Islámský stát (IS) zajišťovaly. Od čtvrtka jsou boje na pět dní přerušeny.

Ruská armáda spolu se syrskou začala obsazovat posty, z nichž se Kurdové stáhli. Šojgu v pondělí řekl, že ve věznicích, které jsou teď bez ostrahy, jsou i zahraniční radikálové, kteří by se mohli pokusit dostat se do zemí svého původu. Mezi členy IS byli i lidé z postsovětských států.

Šojgu podle agentury Interfax řekl, že na severu Sýrie je "v důsledku tureckých vojenských akcí bez dozoru osm uprchlických táborů a osm věznic pro zahraniční radikály". "Může to vést k takzvané obrácené migraci teroristů do zemí jejich původu," dodal ministr na bezpečnostním fóru v Pekingu.

Takzvaný Islámský stát podle něj po své porážce v Sýrii rozšiřuje svůj vliv do jihovýchodní Asie, včetně zemí jako Indonésie, Malajsie, Singapur, Filipíny a částečně i Thajsko. "Ještě před několika lety se myslelo, že pro země v tomto prostoru terorismus hrozbou není," řekl Šojgu.

Zhruba před týdnem se objevila zpráva, že se z jednoho tábora na severu Sýrie podařilo uprchnout 800 lidem, mezi nimiž byli i příbuzní členů IS. Ruská média informovala, že o pomoc Moskvy usiluje několik desítek žen z Ruska, které jsou v jednom z táborů pro členy IS na severu Sýrie. Turecko popírá tvrzení, že jeho ofenziva může umožnit zajatým bojovníkům IS uprchnout. Kurdové střeží v táborech na 11 000 členů IS a desítky tisíc jejich příbuzných. Mezi zajatci z IS je kolem 2000 cizinců.

Koordinovaný postup Ruska, Turecka a USA v Sýrii podle ministra může pomoci zajistit regionu stabilitu a bezpečnost. V úterý se mají k jednáním o Sýrii sejít prezidenti Turecka a Ruska Recep Tayyip Erdogan a Vladimir Putin.

Spojené státy nyní stahují ze severu Sýrie své vojáky, kteří dosud byli spojenci syrských Kurdů a pomáhali jim zabezpečit syrský sever. Turecko chce, aby se kurdské oddíly stáhly od hranice, kde podle Ankary vznikne prostor pro bezpečný návrat syrských uprchlíků z Turecka. Kurdové v neděli odešli z pohraničního města Rás al-Ajn. Stažení z pohraničí mají stihnout do úterý, kdy vyprší 120hodinové příměří dojednané mezi Tureckem a USA.

Ankara kromě jiného oznámila, že Turecko u hranice na syrském území zřídí 12 pozorovacích postů.

Spojencem Damašku je v syrské válce vedle Ruska také Írán. Ten v pondělí oznámil, že je proti zřizování tureckých stanovišť v Sýrii. Mluvčí íránského ministerstva zahraničí řekl, že je třeba respektovat územní celistvost Sýrie.

"Jsme proti tomu, aby Ankara v Sýrii zřizovala vojenská stanoviště. Mělo by se to řešit diplomatickou cestou, měla by se respektovat územní celistvost Sýrie," prohlásil mluvčí před novináři. Írán se už dříve nabídl jako prostředník jednání mezi syrskými Kurdy, syrskou vládou a Tureckem o zajištění bezpečnosti na jižní turecké hranici.