Island varoval před sopkou Bárdabunga. Aerolinky jsou v pozoru

Pohled z letadla na ledovec Vatnajökull se sopkou Bárdarbunga

Pohled z letadla na ledovec Vatnajökull se sopkou Bárdarbunga Zdroj: Andreas Tille, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Island vyhlásil červený, tedy nejvyšší stupeň varování před erupcí sopky Bárdarbunga. Upozorňuje tak letecké společnosti, že lze případně očekávat silné znečištění ovzduší sopečným popelem. Seismologové v okolí sopky zaznamenali za poslední týden tisíce drobných otřesů a podle dnešního sdělení meteorologů v sopce nyní probíhá podledovcová erupce.

Bárdarbunga tvoří největší vulkanický systém na Islandu a s nadmořskou výškou 2009 metrů je druhým nejvyšším vrcholem této ostrovní země. Sopku pokrývá ledovec Vatnajökull.

Seizmické údaje podle vulkanoložky Melissy Pfefferové naznačují, že magma rozpouští led pod ledovým příkrovem tohoto ledovce. Není prý ale jasné, zda nebo kdy kvůli této erupci roztaje vrstva ledu, která je 100 až 400 metrů silná, a sopka do atmosféry vychrlí páru a popel. Rozpuštění ledové vrstvy by prý mohlo trvat i celý den. Jeden z největších evropských ledovců by ale také erupci mohl zadržet.

Velkou erupci nelze vyloučit

„U vulkánu nastala intenzivní seizmická činnost. Nemůžeme vyloučit, že by to mohla být velká erupce,“ uvedla podle agentury Reuters Kristín Jónsdóttirová z islandského meteorologického ústavu. Ostrovní úřady vyhlásily bezletovou zónu kolem místa případné erupce. Islandský vzdušný prostor ale neuzavřely a podle agentury AP teď zůstávají všechna islandská letiště v provozu.

Bárdarbunga je součástí jiného systému než nechvalně známý menší vulkán Eyjafjallajökull. Jeho erupce v roce 2010 kvůli popílkovému mraku ochromila valnou část letecké dopravy nad Evropou.