Itálie chystá obří soud s mafií. Impeachment Trumpa podpoří i někteří republikáni

Itálie se chystá na největší soud s organizovaným zločinem od 80. let minulého století. Ilustrační fotografie.

Itálie se chystá na největší soud s organizovaným zločinem od 80. let minulého století. Ilustrační fotografie. Zdroj: e15.cz

Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu zřejmě podá ústavní žalobu (impeachment) na prezidenta USA Donalda Trumpa kvůli útokům jeho příznivců na Kapitol z minulého týdne.
Šéf republikánů v Senátu USA Mitch McConnell podle amerického deníku New York Times také podporuje ústavní žalobu na Donalda Trumpa.
Společnost Tesla největšího světového boháče Elona Muska se přiblížila působení na indickém trhu.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Stovky gangsterů před soudem

V Itálii se chystá největší soud s organizovaným zločinem za poslední desítky let. Informuje o tom BBC. Celkem 355 domnělých gangsterů a zkorumpovaných úředníků bylo obžalováno z práce pro mafiánskou skupinu 'Ndrangheta. Měli se podílet na páchání vražd, vydírání, překupnictví drog a praní špinavých peněz. Největší rybou je šestašedesátiletý Luigi Mancuso přezdívaný „Strýček“, kterého policie považuje za klanového lídra. Žaloba plánuje předvolat více než devět stovek svědků. Proces započne ve středu a očekává se, že potrvá nejméně dva roky. Bude se odehrávat ve speciálně opevněné soudní místnosti v jihoitalském regionu Kalábrie, tedy v srdci mafiánského území.   

Žalobu na Trumpa prý podpoří i McConnell

V americké Sněmovně reprezentantů se schyluje k podání druhé ústavní žaloby na končícího prezidenta USA Donalda Trumpa. Kromě členů Demokratické strany se pro Trumpův impeachment vyslovili i někteří republikáni. Například Liz Cheneyová, dcera bývalého viceprezidenta Dicka Cheneyho a třetí nejvýše postavená členka Republikánské strany v dolní komoře amerického Kongresu. Podle deníku New York Times s podáním ústavní žaloby souhlasí i šéf republikánských senátorů Mitch McConnell. Prezident svoji odpovědnost za nepokoje z minulého týdne nadále odmítá.   

Z trhů a burz 

Burzy se příliš nepohnuly

Akcie ve Spojených státech včera mírně posilovaly. Investoři byli opatrní. Čeká se na výsledky čtvrtletního hospodaření některých velkých společností. Index Dow Jones se zvedl o 0,19 procenta, S&P 500 si připsal 0,04 procenta a Nasdaq Composite zpevnil o 0,28 procenta. V Evropě akciové trhy spíše padaly. Německý DAX klesl o 0,08 procenta. Francouzský CAC oslabil o 0,2 procenta a britský FTSE 100 se snížil o 0,65 procenta. Výjimkou byl pouze panevropský STOXX Europe 600. Ten se lehce zvýšil o 0,05 procenta.    

Tesla expanduje do Indie

Gigantický výrobce elektromobilů Tesla nejbohatšího člověka na světě Elona Muska se přiblížil působení v Indii, tedy na pátém největším trhu s automobily. Tesla zaregistrovala dvě firmy Tesla Motors India a Energy Private v Bengalúru. Dané město je centrem indického technologického průmyslu. Na základě mínění tamních úřadů, ale zatím není příliš jasné, jaké má americká společnost v zemi plány. Akcie Tesly v úterý vyrostly o dalších 4,72 procenta na 849,44 dolaru za akcii.    

Tweet dne

Kanadská společnost Saputo mění po více než 80 letech název svého sýru Coon Cheese. Oblíbený produkt se nyní bude prodávat v Austrálii pod názvem Cheer. Firma čelila tlaku na přejmenování sýru řadu let. Výraz „coon“ se totiž ve slangové angličtině používá jako rasistická urážka pro osoby tmavé pleti. Výrobek je nicméně pojmenován po americkém výrobci sýrů Edwardovi Williamovi Coonovi. Rozhodnutí podniku rozpoutalo vášnivou diskuzi na sociálních sítích.       

Stane se dnes

  • Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn bude informovat poslance Spolkového sněmu o začátku očkování v Německu a v Evropské unii.
  • Šéfové firem, které dodávají vakcíny proti nemoci COVID-19 do zemí Evropské unie, budou na dálku diskutovat se zástupci unijních institucí.
  • Soudní dvůr Evropské unie bude řešit spor mezi Polskem a Německem ohledně ruského plynovodu Nord Stream
  • Brusel zveřejní zprávu o vývoji průmyslové výroby v EU za listopad.