Zemřel miliardář Sheldon Adelson. Vybudoval hazardní impérium od Las Vegas po Macao

Miliardář Sheldon Adelson zemřel

Miliardář Sheldon Adelson zemřel Zdroj: Reuters

Zemřel americký podnikatel a majitel sítě kasin Sheldon Adelson, který patřil i k nejvýznamnějším finančním podporovatelům americké Republikánské strany. Byl zakladatelem společnosti Las Vegas Sands. Ta oznámila, že Adelson v pondělí zemřel na komplikace v souvislosti s léčbou nehodgkinova lymfomu. Bylo mu 87 let.

Adelson byl dříve i třetím nejbohatším člověkem na světě, aktuálně mu v žebříku miliardářů Bloomberg patřila 22. příčka. Své hráčské impérium před lety rozšířil do Asie, na kterou velmi sázel a z které podle něj může být hráčský větší trh, než do té doby představovalo Sin City (město hříchu), jak se přezdívá americkému Las Vegas.

Jako syn židovských přistěhovalců vyrůstal se dvěma sourozenci v činžovním domě v Bostonu. Jedním z nejbohatších lidí světa se stal až ve druhé polovině svého života. Jeho majetek se závratně rozšířil v 90. letech, kdy se začal více angažovat v politice.

Později Adelson podpořil jak prezidenta George Bushe mladšího, tak i snahu bývalého starosty New Yorku Rudolpha Giulianiho ucházet se v roce 2008 o funkci prezidenta po Bushovi. Podpořil také republikánské kandidáty Johna McCaina a Mitta Romneyho, které ale oba ve volbách porazil demokratický kandidát Barack Obama.

Adelson byl dvakrát ženatý, s první manželkou Sandrou se rozvedli v roce 1988. O tři roky později si vzal Miriam Farbsteinovou-Ochshornovou, lékařku narozenou  Izraeli.

Miliardář měl také díky své manželce velmi blízko k Izraeli a podle svých slov považoval za svůj největší odkaz právě dopad, který měl na tamní společnost. Přispěl 25 miliony dolarů (539 milionů korun) na památník obětí holokaustu Jad vašem - jednalo se o největší individuální dar. Měl blízko k vládní straně Likud a premiérovi Benjaminu Netanjahuovi, se svou ženou Miriam rovněž finančně podporoval jeden z nejčtenějších izraelských listů Israel Hajom, který je konzervativnímu ministerskému předsedovi židovského státu významně nakloněn.

Netanjahu ve vyjádření Adelsona nazval „jedním z největších dárců židovskému lidu v historii“. Miliardář podle něj bude „navždy vzpomínán“ za snahy o posílení vztahů USA a Izraele.

Adelson podle agentury AP zprvu váhal s podporou kandidatury Donalda Trumpa, který v problematice vztahů Izraele a Palestinců původně zastával neutrální postoj. Po Trumpově překvapivém vítězství v roce 2016 však prezident s Adelsonem často mluvil a pomalu začal přebírat jeho tvrdou názorovou linii ohledně situace na Blízkém východě. Republikánský prezident následně snížil podporu pro palestinské uprchlíky, stáhnul USA z jaderné dohody s Íránem a rozhodl o přesunu americké ambasády do Jeruzaléma. Právě poslednímu jmenovanému kroku se přitom předchozí prezidenti vyhýbali, protože otázka Jeruzaléma měla být vyřešena v případné budoucí mírové smlouvě mezi Izraelci a Palestinci.

Známkou Adelsonova vlivu na Trumpa bylo podle řady pozorovatelů udělení prezidentské medaile svobody, tedy nejvyššího amerického civilního ocenění, jeho ženě Miriam v roce 2018.

Adelson bude pochován v Izraeli. Později se v zatím neupřesněném termínu bude konat upomínková slavnost v Las Vegas, uvedla magnátova společnost.