Itálii zasáhla série silných zemětřesení, v Římě evakuují metro

Střední Itálii postihlo zemětřesení.

Střední Itálii postihlo zemětřesení. Zdroj: ČTK

Střední Itálii postihlo zemětřesení.
Římské metro se uzavřelo
italská policie evakuuje některá stanice metra.
V Itálii se kvůli zemětřesení evakuují i některé školy.
Následky zemětřesení v Itálii. Lidé se srocují i na náměstích před svými zbořenými domy.
17
Fotogalerie

Střední Itálii postihla série zemětřesení o síle vyšší než pět stupňů. Otřesy pocítili obyvatelé regionů Abruzzi, Marche a Lazio, které postihla série silných zemětřesení už loni. Informace o případných obětech zatím nesou k dispozici, první menší škody ale hlásí například město Amatrice, které ničivé zemětřesení o síle 6,2 stupně postihlo loni v srpnu. Zjišťování následků otřesů komplikuje sníh a mráz.

Epicentrum zemětřesení se nacházelo zhruba devadesát kilometrů severovýchodně od Říma u obce Montereale nedaleko L'Aquily. Otřesy cítili i lidé ve Florencii a v italské metropoli, kde úřady nařídily z preventivních důvodů evakuovat některé stanice metra.

První zemětřesení o síle 5,3 stupně udeřilo v 10:25, následně se země zachvěla silou 5,7 stupně v 11:14. Třetí zemětřesení postihlo střední Itálii v 11:25. Mělo sílu 5,3 stupně. Mezi silnými otřesy se odehrály ještě další slabší v rozmezí 3,2 až 4,5 stupně, uvedla EMSC.

Zemětřesení byla mělká, jejich ohniska byla podle EMSC jen devět až deset kilometrů pod zemí.

"Pocítili jsme silné otřesy přímo tady v Římě... Třásly se obrazy, pohybovaly se některé předměty na stole a dokonce se i houpal lustr," řekl ČTK telefonicky Miloslav Hirsch z politického a tiskového úseku českého velvyslanectví v Římě. "Zažili jsme něco podobného již dvakrát v minulém roce, v srpnu a v říjnu. Toto (zemětřesení) nemělo takovou intenzitu jako loni, nicméně i tak bylo znatelné," dodal. 

O případných problémech českých občanů zatím nemá velvyslanectví informace.

První menší škody hlásí město Amatrice. Podle prvních informací se zřítily některé budovy poškozené loňskými otřesy. V nedalekém městě Accumoli, které srpnové zemětřesení zčásti srovnalo se zemí, je podle starosty Stefana Petrucciho zatím vše v pořádku. Ve městě Rieti po prvním zemětřesení začali evakuovat školy.

Střední Itálie je stále poničená po loňské sérii zemětřesení. Srpnové otřesy si vyžádaly téměř 300 obětí a se zemí srovnaly několik sídel. Další silné zemětřesení pak stejnou oblast postihla na konci října. Obyvatele postižených oblastí v současnosti navíc sužují přívaly sněhu a mráz.