Italové chtějí pizzu na seznamu UNESCO, cílem je zachovat její pravou chuť

pizza

pizza Zdroj: Topic Petr/Mlada fronta E15

Ze strachu před vlivem směrnic Evropské unie a amerických gigantů rychlého občerstvení zahájili Italové kampaň s cílem dostat pizzu na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Na podporu svého záměru už pod internetovou petici sesbírali více než 26 tisíc podpisů.

Kampaň vede bývalý ministr zemědělství Alfonso Pecoraro Scanio, který pochází stejně jako pizza z jihoitalské Neapole. Podpořila ho ale i řada známých politiků, slavných umělců a intelektuálů. Pomáhá mu mimo jiné i Carlo Petrini, zakladatel mezinárodního hnutí Slow Food, které bojuje proti kultuře jídla, kterou propagují fastfoodové řetězce.

Autoři kampaně chtějí pro potřeby zápisu na seznam UNESCO do detailu stanovit přesné přísady, způsob přípravy a vlastnosti italského národního pokrmu, aby tak zachovali jeho pravou chuť pro další generace.

Prý až čtvrt milionu pracovních míst

Italové denně snědí kolem sedmi milionů kusů oválné pochoutky. Vybrat si ji mohou z nabídky 35 tisíc pizzerií. Na výrobu a přípravu pizzy je prý navázáno až čtvrt milionu pracovních míst.

Pizza
Předchůdce dnešní pizzy připravovali již starověcí egypťané v podobě jednoduchých plochých koláčů. Od nich je časem převzali Římané. Název pizza je odvozen ze slova picea, které pochází z neapolského dialektu italštiny. Označovaly se jím pečené placky z kynutého těsta, na které se kladly další ingredience. Již na konci 17. století vznikaly první pizzerie. V 18. století se začalo s přidáváním rajčat a tím vlastně vznikla pizza v podobě jak ji dnes známe.
O další rozvoj pizzy se postarali italští přistěhovalci v Americe, kam si své technologie přinesli s sebou. Pizzu Margherita pekli s mozarellou a oregánem. Postupem času ji začali připravovat nikoli v peci, ale na pánvi, a její forma se do roku 1945 přizpůsobila americkému fast food stylu. První oficiální americká pizza měla název Chicago-Style a pochází z roku 1943.
V roce 1948 se začalo prodávat první předpřipravené pizza-těsto. V 50. až 60. letech se v Americe stala pizza standardním fast food jídlem vedle hot dogu a jablečného koláče.
V roce 1957 přinesli bratři Celentanovi na trh první zmrazenou pizzu a tím napomohli masivnímu tažení mražených polotovarů v obchodech. Rozšířil se i její sortiment a v témže roce byl proveden první spotřebitelský test různých druhů pizzy. (zdroj: Wikipedia