Italské úřady prohledaly kanceláře ratingových agentur S&P a Moody's

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: ctk

Italští vyšetřovatelé provedli razii v kancelářích ratingových agentur Standard & Poor's (S&P) a Moody's Investors Service. Zajímají je především „anomální“ výkyvy cen italských akcií a jiných aktiv. Úředníci podle agentury Reuters zabavili dokumenty a zjišťují dopady činnosti agentur na trh. Moody's i S&P svou práci hájí.

Cílem vyšetřování prokuratury v jihoitalském městě Trani je „ověření, zda tyto agentury respektovaly předpisy při výkonu jejich práce“, prohlásil její šéf Carlo Maria Capistro.

Dokumenty byly zajištěny ve středu v kancelářích obou agentur v Miláně, prokuratura také požádala italský úřad pro dohled nad finančním trhem Consob, aby jí dodal dokumenty související s registrací obou agentur v Itálii.

S&P uvedla, že vyšetřování je „bezpředmětné“. Za svou prací si stojí i Moody's, je ale připravena spolupracovat s úřady. Consob minulý měsíc požádal obě dvě agentury, aby své zprávy nezveřejňovaly během obchodních hodin.

Vyšetřování rozdělené do dvou případů bylo zahájeno na základě stížností dvou spotřebitelských organizací. První se ohrazuje proti zprávě Moody's z května 2010, podle níž jsou italské banky ohrožené řeckou krizí. Druhá stížnost míří na S&P a její květnovou hrozbu, že kvůli obrovskému státnímu dluhu sníží italský dluhový rating.

Prokurátoři chtějí také zjistit, zda nebyl porušen zákon během vlny výprodejů italských aktiv z osmého a jedenáctého června, kterou vyvolaly obavy, že Itálie požádá eurozónu o finanční pomoc.