Italský soud osvobodil vědce odsouzené za zemětřesení

zemětřesení, Itálie

zemětřesení, Itálie Zdroj: ctk

Italský odvolací soud osvobodil sedm expertů odsouzených před dvěma roky za podcenění rizik před tragickým zemětřesením ve městě Aquila. Tehdejší rozsudek, podle kterého měli odsouzení jít na šest let do vězení, vyvolal ve vědecké komunitě ohromení a pobouření. Zemětřesení si vyžádalo v roce 2009 přes 300 mrtvých, mezi nimiž byli i dva Češi.

Odvolací soud rozsudek tribunálu nižší instance zcela smetl se stolu s poukazem na to, že vědcům vůbec nebyl prokázán žádný trestný čin. Předchozí soud ovšem tvrdil, že se odsouzení dopustili neúmyslného zabití, když nebezpečí silných otřesů podcenili.

Mezi osvobozenými vědci figurují velká jména italské vědy jako profesor Enzo Boschi, který byl donedávna předsedou italského Národního institutu geofyziky a vulkanologie (INGV), profesor fyziky na univerzitě v Janově Claudio Eva nebo seizmolog Giulio Selvaggi. Jejich kolegové tvrdí, že stíhání bylo nesmyslné, protože zemětřesení nikdy nelze předem přesně předvídat.

Šest seismologů a jeden vládní činitel se koncem března 2009 účastnili schůzky, po níž výbor pro posouzení rizika řekl představitelům Aquily, že velké zemětřesení je nepravděpodobné, byť nikoli nemožné. Šest dní poté, uprostřed noci 6. dubna, Aquilu zasáhly otřesy o síle 6,3 stupně. Zahynulo 309 lidí a 80 tisíc osob se ocitlo bez střechy nad hlavou.