Italští policisté zastřelili pravého atentátníka z Berlína, oznámil Islámský stát

Útok na vánoční trhy v Berlíně

Útok na vánoční trhy v Berlíně Zdroj: Reuters

Útok na vánoční trhy v Berlíně
Útok na vánoční trhy v Berlíně
Útok na vánoční trhy v Berlíně
Útok na vánoční trhy v Berlíně
Útok na vánoční trhy v Berlíně
11
Fotogalerie

Muže podezřelého z pondělního útoku na vánoční trh v Berlíně zastřelili v severoitalském Miláně. Německé státní zastupitelství je s italskými úřady v kontaktu. Podle listu Corriere della Sera odpovídají otisky prstů zastřeleného otiskům hledanému Anise Amriho. Představitelé takzvaného Islámského státu oznámili, že skutečně jde o atentátníka z Berlína.

Čtyřiadvacetiletého Amriho zastavila ve tři hodiny ráno ve městě Sesto San Giovanni poblíž lombardské metropole hlídka složená ze dvou policistů během rutinní kontroly. Hledaný Tunisan následně podle italských médií sáhl do batohu pro zbraň a za pokřiku Alláhu akbar (arabsky Bůh je veliký!) na policisty vystřelil. Jednoho z nich přitom zranil na rameni. Při pokusu o útěk Amriho další policista zastřelil.

Že je muž zabitý nedaleko Milána pachatelem teroristického útoku na vánoční trhy v Berlíně potvrdili představitelé IS prostřednictvím agentury Amak. Radikálové, kteří ovládají části Sýrie a Iráku, se k odpovědnosti za atentát přihlásili už v úterý.

"Útočník z Berlína provedl nový útok proti italské policejní hlídce v Miláně a byl při přestřelce zabit," uvedla agentura Amak, kterou islamisté ke komunikaci se světem používají. Jméno útočníka agentura nezmínila.

Zraněný stráže není v ohrožení života. Ministr vnitra Minniti oběma policistům poděkoval osobně po telefonu a zraněnému popřál brzké uzdravení. Lidé si podle něj díky nim mohou užít klidné vánoční svátky.

Podle šéfa italského protiteroristického útvaru Alberta Nobiliho se do města Sesto San Giovanni zastřelený podezřelý Amri dostal z Francie. V jeho batohu se údajně našla jízdenka na vlak. Do italského Turína dorazil z Chambéry v jihovýchodní Francii. Pak nasedl na vlak do Milána. Z hlavního milánského nádraží pak vyrazil do Sesto San Giovanni.

Tunisan Anis Amri do Německa v roce 2015 přišel právě z Itálie, kde pobýval od roku 2012. Podle italských médií byl v Itálii rovněž ve vězení.