Izrael bojuje s druhou vlnou koronaviru. Uzavřel části měst

Koronavirus v Jeruzalémi. (10.7.2020)

Koronavirus v Jeruzalémi. (10.7.2020) Zdroj: Reuters

Boj s koronavirem v Izraeli, kde nemoc covid-19 znovu nabrala na síle (6. 7. 2020)
Premiér Izreale Benjamin Netanjahu (sedící) v roušce na jednání izraelské vlády (5. 7. 2020)
V Izraeli opět stoupají počty nakažených (8. 7. 2020)
V Izraeli opět stoupají počty nakažených (8. 7. 2020)
V Izraeli opět stoupají počty nakažených (8. 7. 2020)
10
Fotogalerie

V Izraeli jsou kvůli dalším případům nákazy koronavirem od pátku z rozhodnutí vlády uzavřeny části pěti měst, mezi nimiž je i Jeruzalém. Jeruzalémský starosta Moše Lion vládní rozhodnutí podle médií kritizoval, protože podle něj povede k masové nákaze. Sedmidenní uzávěra má skončit příští pátek ráno.

Omezení se týká koronavirem nejvíce zasažených částí Jeruzaléma a dále měst Lod, Ramla, Kirjat Malachi a Bejt Šemeš. V Lodu byly už nyní uzavřeny tři čtvrtě a v pátek tam měla uzávěra skončit, vláda ji ale prodloužila do středy.

Uzávěra omezuje vstup a výjezd z vyznačených oblastí a také dopravu a provoz obchodů uvnitř. Lidé budou moci jen vyjít za nákupem, k lékaři nebo na pohřeb nejbližšího příbuzného. Z uzavřené oblasti budou smět vyjíždět pouze lékaři, vojáci a policisté.

Jeruzalémský starosta Lion se domnívá, že to povede k nákaze velkého počtu lidí. „Budou chodit ven a nakazí celé sousedství. Koronavirus je potřeba řešit izolací přenašečů. Žádal jsem, aby je úřady umístily do karanténních hotelů, dokud se neuzdraví,“ řekl.

Izrael zažívá druhou vlnu epidemie s denními přírůstky nad 1000 lidí. Za uplynulých 24 hodin zdravotnické úřady ohlásily dalších 1684 nakažených, což je nejvíce od začátku pandemie. Celkově se nákaza v Izraeli potvrdila u 35 631 lidí. Od čtvrtka zemřeli další dva pacienti, takže v Izraeli už s nemocí COVID-19 zemřelo 350 lidí.

Premiér Benjamin Netanjahu je stále častěji kritizován za nezvládnutí druhé vlny. Ve čtvrtek sice ohlásil další ekonomickou pomoc těm, koho důsledky epidemie zasáhly, průzkumy nicméně ukazují, že kritiků přibývá.

Server The Times of Israel napsal, že v nejtěžší době dosáhla míra nezaměstnanosti v Izraeli 25 procent a bez práce bylo milion lidí. Dnes je jich nezaměstnaných 800 tisíc a očekává se, že s novými uzávěrami bude tento počet opět stoupat.

Situace se zhoršuje i na palestinském Západním břehu Jordánu, kde mají 4390 aktivních případů nákazy a 27 mrtvých. Na druhém palestinském území, v Pásmu Gazy, je 72 nakažených a jeden mrtvý.