Izrael po protestech uzavřel hraniční přechod s Pásmem Gazy

Pásmo Gazy

Pásmo Gazy Zdroj: profimedia.cz

Pásmo Gazy
Pásmo Gazy
Pásmo Gazy
4
Fotogalerie

Izrael kvůli pokračujícím násilnostem u hranic s palestinským Pásmem Gazy uzavřel hraniční přechod Erez. Informoval o tom server deníku Haarec. V pátek se do protestu u hranic s Izraelem zapojilo asi 20 tisíc Palestinců, izraelští vojáci dva Palestince zastřelili, další dvě stovky lidí utrpěly zranění.

Silniční přechod Erez určený pro dopravu osob mezi Pásmem Gazy a Izraelem se uzavřel jen několik dní poté, co Izrael po zklidnění situace na hranicích ve středu naopak znovuotevřel hraniční přechod Kerem Šalom používaný k dopravě zboží.

Páteční protesty se u hranic rozhořely po několikadenním klidu, díky němuž Izrael přechod Kerem Šalom otevřel. Otevření přechodu bylo součástí vyjednávání o příměří, které za zprostředkování Egypta vede Izrael s Palestinci.

Násilné střety a demonstrace na hranicích Izraele a Pásma Gazy trvají s větší či menší intenzitou od konce března; zemřelo při nich už na 170 Palestinců a jeden izraelský voják, tisíce lidí byly zraněny. Palestinci se v souvislosti se 70. výročím založení státu Izrael snaží domoci práva vrátit se na území, která kdysi obývali. Protestují i proti blokádě Pásma Gazy, kterou Izrael a Egypt zavedly v roce 2007 poté, co oblast ovládlo hnutí Hamás. Blokáda a konflikt Hamásu s Izraelem způsobily na tomto území ekonomickou krizi.