Izrael pokračuje v ostřelování Pásma Gazy

Nepokoje mezi Izraelem a Hamasem

Nepokoje mezi Izraelem a Hamasem Zdroj: reuters

Izrael se chystá rozšířit ofenzivu v Pásmu Gazy, ohlásil premiér Benjamin Netanjahu. „Hamas a teroristické organizace zaplatí vysokou cenu, izraelské síly jsou připravené na významnou expanzi operace,“ řekl svému kabinetu. Mezitím včera pátým dnem pokračovalo ostřelování Gazy ze vzduchu i z moře v reakci na odtud vypálené rakety.

Izrael varoval civilisty, aby se nepřibližovali k budovám spojeným s Hamasem. Zaútočil mimo jiné na mediální středisko hnutí, ale také britské Sky News.

Izraelským silám se včera podařilo zneškodnit rakety, které měly zasáhnout Tel Aviv, střely však zasáhly město Aškelon. Celkově už území židovského státu zasáhlo na pět stovek raket z Gazy, které zabily tři lidi. Izraelské útoky si vyžádaly do včerejšího odpoledne asi padesátku životů, včetně 14 dětí. Podle Světové zdravotnické organizace jsou nemocnice v Gaze přeplněné.

„Dosud jsme udeřili na více než tisícovku cílů, takže by si měl Hamas dobře spočítat, jestli stojí za to zastavit palbu,“ podotkl izraelský vicepremiér Moše Ja’alon. „Pokud bude na jihu klid a na izraelské občany nebudou odpalovány žádné rakety a z Pásma Gazy se nebudou organizovat žádné teroristické útoky, nebudeme útočit,“ napsal na Twitteru. Ministr vnitra Elijahu Jišaj však podle deníku Haarec uvedl, že cílem operace je vrátit Gazu do středověku. „Jedině pak bude mít Izrael čtyřicet let klid,“ poznamenal.

Egypt jedná o ukončení bojových operací. „Existují jisté náznaky, že je možnost dosáhnout brzkého příměří, ale dosud nemáme žádné záruky,“ řekl prezident Muhammad Mursí. Zároveň Izrael varoval před zahájením pozemní ofenzivy. Židovský stát přitom už připravil k mobilizaci 75 tisíc rezervistů. Jeho představitelé mluvili o tom, že by akce mohla začít už o víkendu. „Pokud se pozemní invaze uskuteční, bude to mít pro region vážné důsledky. Nikdy to nepřijmeme a stejně tak to nepřijme svobodný svět,“ dodal Mursí.

Včera přiletěl do Jeruzalému francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius, aby Izraeli nabídl zprostředkování dohody o příměří s Palestinci. Situací v Gaze se bude zabývat také Liga arabských států.