Izrael se zřejmě opět nedočká dlouhodobé vlády. Volby podle prvních odhadů nemají jasného vítěze

Volby v Izraeli nemají podle prvních odhadů jasného vítěze.

Volby v Izraeli nemají podle prvních odhadů jasného vítěze. Zdroj: ČTK

Izraelské volby podle prvních odhadů nemají jasného vítěze.
Volby v Izraeli nemají podle prvních odhadů jasného vítěze.
3
Fotogalerie

Dnešní izraelské parlamentní volby podle prvních odhadů po uzavření volebních místností nemají jasného vítěze. Strana Likud premiéra Benjamina Netanjahua a její spojenci patrně ve 120členném Knesetu nezískali jasnou převahu. Stejně je tomu podle odhadů v případě jejich volebních rivalů, píše agentura Reuters. 

V Izraeli se dnes konaly čtvrté parlamentní volby od jara 2019 a druhé od začátku koronavirové epidemie. Volební místnosti se uzavřely ve 21:00 SEČ. Kolem 19:00 SEČ činila volební účast 60,9 procenta, což je skoro o pět procentních bodů méně než ve stejný čas při parlamentních volbách z loňského března.

Klíčovou postavou ve vyjednáváních o budoucí koalici by se tak podle Reuters mohl stát exministr obrany Naftali Bennett, který stojí v čele nacionalistické strany Jemina. Bennett dosud veřejně neřekl, že se připojí k pronetanjahuovskému bloku v parlamentu, ale neslíbil podporu ani jeho oponentům. Po uzavření volebních místností uvedl, že udělá „pouze to, co bude dobré pro Izrael“.

Jedenasedmdesátiletému Netanjahuovi, který je nejdéle sloužícím izraelským premiérem, tak podle odhadů zřejmě jasné vítězství nezajistilo ani izraelské světové prvenství v rychlosti očkování proti covidu, píše Reuters.

Skoro polovina Izraelců již obdržela obě dávky vakcíny novému typu koronaviru a Netanjahu opakovaně úspěšnost očkování vyzdvihoval při své předvolební kampani. Na jeho popularitě se naopak mohl podepsat soudní proces, v němž je obviněn z korupce. Premiér obvinění odmítá.