Izraelský „diamantový král“ Steinmetz si za korupci odsedí pět let. Soud mu vyměřil i obří pokutu

Izraelský miliardář Beny Steinmetz při příchodu k soudu v Ženevě. Miliardář byl za korupci odsouzen na pět let vězení. Soud mu vyměřil miliardovou pokutu.

Izraelský miliardář Beny Steinmetz při příchodu k soudu v Ženevě. Miliardář byl za korupci odsouzen na pět let vězení. Soud mu vyměřil miliardovou pokutu. Zdroj: ČTK

Švýcarský soud shledal izraelského miliardáře Benyho Steinmetze vinným z korupce a falšování dokumentů. Uložil mu trest pěti let vězení a pokutu 50 milionů franků (1,2 miliardy korun), píše agentura Reuters. Podle ženevského soudu se prokázalo, že podnikatel dal či nechal dát úplatek, aby získal povolení k těžebnímu průzkumu v západoafrické Guineji. Proti rozsudku se může Steinmetz ještě odvolat.

Steinmetz a jeho spolupracovník Frédéric Cilins podle obžaloby dali nebo nechali dát úplatek deset milionů amerických dolarů (214 milionů korun), za který chtěli získat povolení k průzkumu těžby železné rudy v pohoří Simandou na jihu Guineje. Následně zfalšovali dokumenty, aby zahladili stopy. Soud se s názorem obžaloby ztotožnil.

Čtyřiašedesátiletý izraelský miliardář, o kterém švýcarský list Tribune de Genève píše jako o „diamantovém králi“, obvinění z korupce odmítá. Obžalobu vůči němu vznesl ženevský prokurátor v srpnu 2019.

Soud v pátek verdikt vynesl po dvou týdnech líčení. Původně Steinmetzovi hrozil až desetiletý trest.

Podle vyšetřovatelů úplatek dostala Mamadie Touréová, vdova po bývalém guinejském prezidentovi Lansanaovi Contém. Obhájci izraelského miliardáře u soudu tvrdili, že Touréová nebyla manželkou, ale jen milenkou bývalého guinejského prezidenta a neměla na něj žádný vliv. Touréová, která nyní žije na Floridě, byla předvolána jako svědek, líčení se ale nezúčastnila.

Soud shledal vinnými i Steinmetzovy spolupracovníky, Francouze Frédérika Cilinse a Belgičanku Sandru Merloniovou Horemansovou. Muž dostal trest tři a půl roku vězení, žena dvouletý podmínečný trest. Také oni se mohou proti rozsudku odvolat.

Steinmetz má francouzské a izraelské občanství a do roku 2016 měl trvalý pobyt v Ženevě. Už téměř pět let ale podle agentury Reuters žije opět v Izraeli. Miliardář zdědil impérium obchodující s diamanty a je spoluzakladatelem těžební firmy BSGR, která působí po celém světě.