Izrael urychleně zrušil oddělené autobusy pro Palestince a Židy

autobus společnosti Afik

autobus společnosti Afik Zdroj: Ori, CC BY-SA 3.0, wiki

Izrael krátce po zavedení zrušil nové pravidlo pro oddělenou dopravu Izraelců a Palestinců mezi Západním břehem Jordánu a Izraelem. Podle původního plánu schváleného ministrem obrany Mošem Jaalonem měli Palestinci cestovat odděleně od tohoto týdne. Ke kritikům, k nimž patřila opozice a ochránci lidských práv, se ale připojil také premiér Benjamin Netanjahu.

Jaalona, který je z jeho strany Likud, si Netanjahu zavolal a řekl mu, že nařízení považuje za nepřijatelné. Oba se dohodli, že uplatnění plánu prozatím pozastaví. Vůdce opozice Jicchak Herzog řekl, že „oddělovat Palestince a Židy v autobusech je nezdůvodnitelné ponižování a skvrna na tváři Izraele a jeho občanů“. Upozornil také, že to povede k dalšímu rozněcování nenávisti proti Izraeli ve světě. Do Izraele denně jezdí pracovat několik tisíc dělníků.

Podle nového pravidla měli Palestinci s pracovním povolením pro Izrael, kteří denně cestují ze Západního břehu, používat autobusy určené výhradně pro ně. Dosud cestovali spolu s Izraelci. Některým nové pravidlo mohlo cestování prodloužit i o dvě hodiny.

Požadavky osadníků

Jaalon s oddělenou dopravou souhlasil na základě požadavků osadníků a zvýšení jejich bezpečnosti. Součástí nařízení bylo, že Palestinci se budou muset na Západní břeh vracet přes stejný přechod, jímž do Izraele vjíždějí. Dosud mohli používat kterýkoli z přechodů bez omezení.

Nejvíc by se to týkalo Palestinců, kteří bydlí v blízkosti silnice vedoucí do velké židovské osady Ariel, jež je druhou největší z osad. Dělníci se většinou domů vraceli autobusem společnosti Afik, která jezdí přímo do Arielu, podle zamýšleného plánu se museli dopravit k přechodu Ejal na hranici mezi Izraelem a Západním břehem a tam počkat na palestinský autobus.

Alon: Pokud Palestinci chtějí zaútočit, mají lepší možnosti

Bývalý člen velení izraelské armády generál Nican Alon v minulosti odmítal argument osadníků, podle nichž oddělené autobusy zlepší jejich bezpečnost. Odůvodňoval to tím, že pokud je některý z Palestinců s pracovním povolením a pravidelně jezdícím do Izraele nebezpečný, má mnoho příležitostí zaútočit v Izraeli, a nebude útok plánovat na zpáteční cestu z práce.

Jaalon požadavek osadníků přijal loni na podzim bez ohledu na odmítavé názory. „Nemusíte být bezpečnostní experti, abyste si uvědomili, že je-li v autobuse kromě 20 Arabů jeden židovský řidič, dva další cestující a jeden ozbrojený voják, je to příležitost zaútočit,“ řekl tehdy ministr.