Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy má podle Hamásu téměř 31 tisíc obětí

Palestinci prověřují škody po izraelských náletech na začátku na pásmo Gaza

Palestinci prověřují škody po izraelských náletech na začátku na pásmo Gaza Zdroj: Profimedia

Od začátku izraelské ofenzivy v Pásmu Gazy loni v říjnu bylo zabito nejméně 30.960 Palestinců, z toho 82 v posledních 24 hodinách. Uvedlo to dnes ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy, které je pod správou radikálního hnutí Hamás. Zraněno bylo podle téhož zdroje 72524 lidí, z toho 122 za poslední den. Údaje nerozlišují mezi civilisty a bojovníky. Izraelská armáda ráno oznámila, že za uplynulý den zabila desítky bojovníků Hamásu. Letectvo podle ní provedlo nálety v části centrálního Pásma Gazy, odkud palestinští ozbrojenci nedávno odpalovali rakety na izraelský Sderot.

Více než 20 příslušníků Hamásu, který Izrael, USA i EU považují za teroristickou organizaci, bylo podle izraelské armády zabito v Chán Júnisu na jihu Pásma Gazy při náletech a městském boji. Dalších zhruba deset bojovníků Hamásu bylo zabito při vzdušných úderech v centrální části Pásma.

V Bajt Hanúnu na severu Pásma Gazy izraelské jednotky spatřily několik ozbrojenců v blízkosti vojáků, a povolaly proto izraelské stíhací letouny, které na místě provedly nálet. V centrální části Pásma Gazy armáda provedla vzdušné údery, jejichž terčem podle ní byla místa, odkud ozbrojenci nedávno odpalovali rakety na Sderot.

Izrael ofenzivu v Pásmu Gazy zahájil po teroristickém útoku Hamásu ze 7. října, kdy na izraelském území zahynulo 1200 lidí a dalších zhruba 250 osob zavlekli ozbrojenci Hamásu a jeho spojenců na palestinské území. Při prvním a dosud jediném klidu zbraní v listopadu byla propuštěna přibližně polovina z nich.