Jak se volil nový papež

Kardinál Jean-Louis Tauran oznamuje volbu nového papeže

Kardinál Jean-Louis Tauran oznamuje volbu nového papeže Zdroj: ctk/ap

Novým papežem se stal Argentinec Jorge Mario Bergoglio, který si zvolil jméno František. Jak ale jeho volba a volby všech papežů probíhají?

Obecná pravidla: - Papež je volen doživotně.
- Papeže volí kardinálské kolegium v takzvaném konkláve.
- Konkláve (z latinského cum clave - uzamčen na klíč) je shromáždění kardinálů, kteří nepřekročili věk 80 let, volící v Sixtinské kapli ve Vatikánu papeže.
- Všichni účastníci konkláve (jakož i personál, který ho zabezpečuje) jsou pod trestem exkomunikace vázáni mlčenlivostí o průběhu volby.
- Kardinálové nesmějí konkláve opustit, dokud není nový papež zvolen. Po tuto dobu je jim zakázán jakýkoli písemný, telefonický či jiný kontakt s okolním světem.
- V papežské sakristii Sixtinské kaple může být přítomen papežský ceremoniář a dva řeholníci pro různé služby.
- Kardinál nesmí hlasovat sám pro sebe.

Průběh volby: - V dopoledních hodinách prvního dne volby se volitelé shromáždí v chrámu sv. Petra na slavnostní mši a pak jdou průvodem za zpěvu hymnu do Sixtinské kaple. Zaujmou místa podle předem stanoveného pořádku. Volba nesmí být přenášena ani nahrávána.
- Zahajuje se slavnostní kolektivní přísahou, kterou čte děkan kardinálského sboru. Pak jdou všichni za sebou ke stolu v přední části kaple, kde se každý dotkne vystaveného evangeliáře a přednese předepsanou větu osobní přísahy.
- Volí se na lístečky s textem „Volím za nejvyššího pontifika“, kam volitel dopíše jméno. Lísteček se přeloží a vhodí do urny před oltářem. Skrutátor zkontroluje, zda je tolik lístků v urně, kolik volitelů. Kdyby to nesouhlasilo, lístky se spálí a volba je neplatná.
- Pak skrutátor přečte lístky nahlas a hlasy se zapíšou do seznamu. Lístky se navlečou na šňůru, znovu přepočítají a po dvou kolech se spálí. Po každém kole se pořídí zápis o hlasování. Tento seznam se pak zapečetí a archivuje.
- Po neúspěšné volbě se lístky pálí společně s papírem a vlhkými pilinami, takže z komína stoupá černý dým na znamení, že se kolegium ještě neshodlo.
- Volba začíná první den jediným odpoledním hlasováním. Zvolen je ten, kdo získá dvě třetiny hlasů.
- Pokud není papež zvolen, volí se další dny a nanejvýš čtyři volební kola denně - dvakrát dopoledne a dvakrát odpoledne; dvě hlasování následují vždy těsně za sebou.
- Pokud není o novém papeži rozhodnuto do tří dnů, konkláve by si mělo vzít den volna (ale nesmí opustit Vatikán).

Po úspěšné volbě: - Jakmile je nový papež zvolen, hlasovací lístky jsou spáleny bez slámy a bílý kouř, který se vyvalí z komína, oznámí světu, že nový papež je na světě. Vůbec poprvé ohlásí nového papeže i zvuk zvonů baziliky svatého Petra.
- Zvolenému je položena otázka, jestli papežství přijímá, a pokud souhlasí, následuje druhý dotaz: „Jaké jméno si zvolíte?“ Poté nový pontifik odchází do sakristie, kde obdrží bílý papežský oděv a kolem krku zvláštní štolu z bílé vlny (palium) se třemi vyšitými kříži jako odznak své svrchované moci.
- Na balkon u baziliky svatého Petra vystoupí nejprve první z kardinálů-jáhnů, který k lidu pronese slavné „Habemus Papam dominum cardinalem … qui sibi nomen imposuit…“ (Máme papeže, pana kardinála…, který si zvolil jméno…). Potom již nový papež z téhož balkonu udělí první požehnání.

PROFIL: Benedikt XVI. vytvořil post emeritního papeže