Janovský most zřejmě spadl kvůli prasknutí nosného lana

Zhroucení části mostu Ponte Morandi

Zhroucení části mostu Ponte Morandi Zdroj: profimedia.cz

Zhroucení části mostu Ponte Morandi
Zhroucení části mostu Ponte Morandi
Zhroucení části mostu Ponte Morandi
Zhroucení části mostu Ponte Morandi
Zhroucení části mostu Ponte Morandi
10
Fotogalerie

V Janově na severu Itálie pokračovalo pátrání po pohřešovaných v sutinách zříceného mostu. Úřad civilní obrany jejich počet snížil na pět. Úterní neštěstí si dosud vyžádalo 38 mrtvých, devět z deseti hospitalizovaných je v kritickém stavu. Úřady dál usilovně vyšetřují příčiny havárie. Podle jednoho odborníka mohlo prasknout jedno z nosných ocelových lan konstrukce. Vláda viní za zřícení firmu, která dálnici i s viaduktem spravuje, a dnes zahájila proces s cílem odebrat jí koncesi.

Domy pod zbylou konstrukcí mostu muselo opustit přes 600 lidí, jimž hledá bydlení janovská radnice. V noci na dnešek se podařilo odstranit z koryta řeky Polcevera obrovský kus zříceného mostu. Práce na chvíli zdržel požár mezi troskami, který způsobila jiskra z kotoučové pily, jež zapálila sklad pod ruinami. Odstranění trosek z řeky bylo jednou z priorit kvůli hrozícím záplavám. Na místě zasahuje tisícovka lidí, z nichž zhruba 350 jsou hasiči. Z mostu se také odstraňují vozy, které na něm zůstaly.

Za "hodnověrnou pracovní hypotézu" označil architekt Antonio Brencich, který je členem vyšetřovací komise, možnost, že pád mostu mohlo vyvolat prasknutí ocelového nosného lana. Všechna jsou obalená betonem, který je má chránit před korozí. Kvůli tomu se jejich stav těžko monitoruje.

Zodpovědnost za pád mostu má určit vyšetřování. Prokuratura chce viníka obvinit z vícenásobného usmrcení z nedbalosti, zavinění katastrofy a z ohrožení bezpečnosti dopravy. Firmě Autostrade per l'Italia, která dálnici v Janově provozuje, dnes italské ministerstvo dopravy zaslalo dopis, kterým napadlo její koncesi. Šéf protestního Hnutí pěti hvězd (M5S) Luigi Di Maio řekl, že pokud se soukromníci nedokážou o silnice patřičně starat, měl by správu nad nimi převzít stát.

Šéf euroskeptické Ligy Salvini připustil, že proces odejmutí koncese může trvat "několik týdnů nebo měsíců", protože Autostrade využije svého práva na odvolání. Odejmutí koncese je možné v případě, kdy správce dálnice "hrubě neplní" stanovené povinnosti. Autostrade má však za to, že bude schopna prokázat řádné plnění závazků.

Podívejte se, jak se měl most Ponte Morandi zřítit

Video placeholde
Ponte Morandi • Reuters, Bohuslav Štěpánek

Italská média navíc informovala, že v případě zrušení koncesionářské smlouvy, jejíž platnost končí až v roce 2042, by správce měl nárok na náhradu ušlého zisku v řádu miliard eur. Stát může na druhou stranu v případě, že provozovatel nedodrží smlouvu, vymáhat pokutu až 150 milionů eur (3,9 miliardy korun).

Na sobotu byl vyhlášen státní smutek. V Janově se uskuteční státní pohřeb, kterého se zúčastní mimo jiné prezident Sergio Mattarella i premiér Giuseppe Conte. Mnoho příbuzných obětí se ale rozhodlo pietu bojkotovat: pád mostu podle nich způsobila nedbalost.

Salvini se také vyjádřil odmítavě k zahájení italské první fotbalové ligy o víkendu. Pořadatelé zatím odložili jen zápasy obou janovských klubů. Podle Salviniho by ale měly být odloženy všechny zápasy. "Zájmy byznysu a televizí mohou počkat," upozornil.