Japonská centrální banka se snaží rozhýbat ekonomiku dalším opatřením

Japonské akcie, ilustrační foto

Japonské akcie, ilustrační foto Zdroj: CTK

Měnový výbor japonské centrální banky (BOJ) mírně rozšířil svá stimulační opatření prostřednictvím zvýšení nákupu aktiv od finančních institucí. Tento krok má podpořit růst a urychlit inflaci směrem ke dvěma procentům. Banka však zachovala beze změny dosavadní rámec měnové politiky, v němž pumpuje do ekonomiky prostřednictvím nákupů dluhopisů 80 bilionů jenů (19 bilionů korun) ročně. Úrokovou sazbu na vklady, které mají u centrální banky komerční banky, nechala na minus 0,1 procenta.

BOJ téměř zdvojnásobí roční nákupy tzv. burzovně obchodovaných fondů (ETF) na šest bilionů jenů (1,4 bilionu Kč) ze současných 3,3 bilionu jenů. Banka rovněž zdvojnásobí velikost úvěrového programu v amerických dolarech, který má podpořit operace japonských firem v zahraničí, na 24 miliard dolarů (585,8 miliardy korun).

Rozhodnutí o dalším uvolnění měnové politiky přichází poté, co japonský premiér Šinzó Abe na počátku tohoto týdne oznámil, že vláda chce podpořit ekonomiku dalšími opatřeními v hodnotě 28 bilionů jenů. Bude však zřejmě zklamáním pro investory, kteří po oznámení stimulačních opatření vlády čekali, že banka přijde s odvážnějšími kroky.

Banka dodala, že důkladně posoudí účinek záporných sazeb a svého masivního programu nákupu aktiv na svém příštím zasedání. To naznačuje, že by mohla přistoupit k úpravě své politiky.

BOJ rovněž v prohlášení upozornila, že rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii zhoršuje globální ekonomický výhled v době, kdy oživení japonské ekonomiky je stále nejisté.

Před rozhodnutím BOJ zveřejnilo Japonsko řadu statistických údajů, které jsou další známkou červnového oslabení japonské ekonomiky. Průmyslová výroba a výdaje spotřebitelů meziročně klesly. Nezaměstnanost se sice snížila, avšak mzdy výrazně nerostly, což je negativní pro spotřebitelskou poptávku. Jádrová inflace pak klesla o půl procenta, napsaly agentury AP a Reuters.